|

Borenović: Zahtjev SDA je put u sukobe i blokadu BiH

Borenović: Zahtjev SDA je put u sukobe i blokadu BiH
97
S
SRNA
23.1.2019. u 16:17
109
komentara
97

dijeljenja
Borenović: Zahtjev SDA je put u sukobe i blokadu BiH Foto: M.D./Klix.ba
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da zahtjev SDA za promjenom naziva Republika Srpska vodi "u neizvjesnost, nepovjerenje, sukob i potpuno blokadu BiH" i poručio da će Republika Srpska ostati trajna i neupitna.
"SDA ovim preuzima punu odgovornost za potpuni zastoj u razvoju i budućnosti ove zemlje, a mi im poručujemo da će Republika Srpska ostati trajna i neupitna sa svim svojim ustavnim nadležnostima", istakao je Borenović.

Borenović je rekao da je Republika Srpska pod ovim nazivom stekla svoj međunarodni legitimitet Dejtonskim sporazumom i da SDA ovim zahtjevom pokazuje da ne poštuje ni Ustav BiH niti postojeće uređenje, saopćeno je iz PDP-a.

On je ocijenio da je takav zahtjev SDA licemjeran, izuzetno štetan i zlonamjeran potez koji vodi u neizvjesnost, nepovjerenje, sukob i potpuno blokadu BiH.

"SDA, koja očigledno nema namjeru da se bavi stvarnim problemima u zemlji, borbom protiv korupcije, siromaštvom, katastrofalnim ekonomskim stanjem, odlaskom mladih, bespotrebno stvara međunacionalne tenzije, što je očigledno njihova jedina politička agenda", smatra Borenović.

Prema njegovim riječima, od ovakvih poteza nijedan Bošnjak, Srbin ili Hrvat neće živjeti bolje, ali to je evidentno zadnje čime SDA želi da se bavi.

SDA je saopćila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...