Buntom do prava
115

Borci pred zgradom Vlade FBiH: Rat je završilo 270 hiljada boraca, tražimo pošten registar

Piše: I. Č.
Foto: K.S./Klix.ba
(Foto: K.S./Klix.ba)
Vlada FBiH održala je danas sastanak s predstavnicima kantonalnih ministarstava u vezi s registrom korisnika boračke naknade, a borci koji već osam mjeseci buntovno kampuju pred institucijama vlasti iskoristili su priliku da izraze svoje negodovanje.

Emir Sufić iz Srebrenika, demobilisani oficir Armije RBiH, kazao je kako je registar korisnika boračke naknade dobar korak naprijed ukoliko bude iskren i pošten, u šta je izrazio sumnju.

"Koliko smo puta prevareni, mislimo da je ovo opet igra. Otkad oni govore da će objaviti taj registar, s imenima i prezimenima. Spominju neke cifre koje nemaju veze s vezom. Mi znamo da je rat završilo 270 hiljada boraca, a koliko ih je od tada pomrlo, koliko ih je izvršilo samoubistvo upravo zbog toga što su nas doveli do toga. Istinskih boraca nema ni pola od onog broja koji su oni naveli. Mi samo tražimo istinski, pošten registar", kazao je Sufić.

Dodao je da traže da imaju pravo oni koji su bili u ratu, a da oni koji su naknadno uvedeni budu izbrisani sa spiska.

"Ukoliko naprave spisak koji smo mi tražili, prema bodovima i četama, da bude javno objavljen, mi samo tražimo da znamo ko je bio pripadnik Armije RBiH od 1992. do 1995. godine. Ako budu uradili ono što mi tražimo, bit ćemo zadovoljni", rekao je Sufić.

Sufić je ponovio kako je mnogo boraca umrlo, kako ih se mnogo ubilo i da bi konačan broj boraca u registru trebao biti manji.

"Umjesto da nas bude manje, nas je trostruko više. Mi već osam mjeseci živimo u uslovima u kojima samo borci mogu izdržati i niko više. Mi ćemo istrajati u našim zahtjevima", kazao je Sufić.