|

Boračke kategorije RS-a prihvataju izmjene zakona

Boračke kategorije RS-a prihvataju izmjene zakona
0
F
FENA
21.12.2009. u 18:29
0
komentara
0

dijeljenja
Boračke kategorije RS-a prihvataju izmjene zakona
Uoči sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će se razmatrati izmjene i dopune zakona o pravima boraca, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, čije je usvajanje uvjet entitetima za aranžman BiH s MMF-om, otklonjena su sva sporna pitanja u vezi s tim zakonima u RS-u.
Na sjednici Predsjedništva Boračke organizacije RS-a, kojoj je prisustvovao i premijer RS-a Milorad Dodik, pojašnjeno je da stečena prava boračkih kategorija ostaju.

On kaže da pravo na borački dodatak nikome neće biti ukinut, a kada je u pitanju imovinski cenzus entitetska vlada će uredbom regulirati njegovu visinu uz prethodno pribavljenu saglasnosti Boračke organizacije RS-a.

Imovinski censuz bi, prema prvim procjenama entitetske vlade, iznosio dvije prosjećne plaće, odnosno oko 1.500 KM, a samo oni koji imaju veća primanja bili bi obuhvaćeni određenim smanjenima primanja.

Predsjedništvo Boračke organizacije RS-a stoga je prihvatilo da izmjene i dopune zakona o boračkim pitanjima idu u procesudu s određenim amandmanima.

Prethodno je danas i predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS-a Nedeljko Mitrović potvrdio i da oni djelimično prihvataju predložene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida RS-a, s tim da se od imovinskog cenzusa izuzmu djeca korisnici tih prava i porodice s troje i više poginulih.

Zakonom je definirano da se korisnicima prava čiji su godišnji neto prihodi ostvareni u prethodnoj godini veći od dvostrukog iznosa prosječne neto plaće u RS iznosi mjesečnih primanja po ovom zakonu umanjuju za 50 posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.