Širenje liste prioriteta
71

Booster vakcina uskoro će biti dostupna za sve građane u Tuzlanskom kantonu

A. K.
Proces vakcinacije i dalje se odvija veoma sporo (Foto: T. S./Klix.ba)
Proces vakcinacije i dalje se odvija veoma sporo (Foto: T. S./Klix.ba)
Imunizacija protiv koronavirusa u Tuzlanskom kantonu se odvija sporo, a nadležnima je prioritet da što veći broj građana primi barem prvu dozu vakcine. Nasuprot tome, proširena je lista prioritetnih osoba koje se mogu podvrgnuti vakcinaciji trećom dozom.

Tuzlanski kanton i dalje se nalazi daleko od stjecanja kolektivnog imuniteta u vremenu pandemije koronavirusa, a prvu dozu vakcine do danas je primilo 33,03 posto stanovništva, revakcinisano je njih 27,80 posto, dok je pola posto primilo treću, odnosno booster dozu.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, trenutno se trećom dozom mogu vakcinisati zdravstveni radnici, uposlenici u socijalnim institucijama, imunokompromitirani pacijenti. Također, booster dozu mogu dobiti i novinari, koji dnevno ostvaruju veliki broj kontakata.

"Uskoro će treća doza biti dostupna i ostaloj populaciji, ali je trenutno prioritet da što više građana primi barem prvu dozu", istaknuo je za Klix.ba kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić, naglasivši da vakcinacija stanovništva ide sporo, zbog čega je ovaj kanton daleko od kolektivnog imuniteta.

Prema ranije utvrđenim smjernicama na federalnom nivou, booster dozu vakcine mogu primiti osobe kod kojih je proteklo šest mjeseci od revakcinacije, ili od tri do šest mjeseci u slučaju da su se prvobitno vakcinisali Sinopharm vakcinom.

Kada je riječ o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, Jurić je ocjenjuje nepovoljnom, iako je prisutan pad određenih parametara, kao što su broj dnevno pozitivnih, kao i udio pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

Trenutno je u Tuzlanskom kantonu koronavirusom aktivno zaraženo 1.250 osoba. Na bolničkom liječenju se nalazi 128 pacijenata, od čega je četvero priključeno na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator.

U posljednja 24 sata posljedično infekciji koronavirusom preminulo je sedam osoba, a broj letalnih ishoda u protekla dva mjeseca zabrinjavajući je za nadležne.