BiH
0

Bolonja Info - prostor za sva pitanja i odgovore

Sarajevo-x.com
Nakon što je Bosna i Hercegovina pristupila Bolonjsokm procesu 2003. godine, nastupio je period problema, polemika, pitanja i nejasnoća. Bolonjski proces je vrlo jasan i konkretan sistem, donosi reformu u obrazovanje i otvara mnoga vrata svim svojim članovima.

Pa ipak, studenti, profesori, administracija – svi imaju svoju priču o Bolonjskom procesu. Svako ima svoja pitanja, a odgovori se uvjek upućuju na nekoga trećeg. Na kraju, rijetko kada se dobije iskoristiva informacija.

Mark IN agencija za komunikacije je prepoznala ovaj problem te odlučila dati svoj doprinos akademskoj zajednici. Stoga je ovaj tim pokrenuo projekt 'Bolonja Info' koji se bavi popularizacijom, informiranjem javnosti i analizom javnog mnijenja o stepenu i značaju implementacije Bolonjskog procesa.

Pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku i u saradnji sa Federalnom Televizijom, Mark IN agencija za komunikacije će realizovati ovaj projekt u vidu emisija koje će u periodu od mjesec dana biti emitovane na FTV-u svakim radnim danom nakon Vijesti u 15 sati.

Emisije Bolonja Info sastojat će se iz tri cjeline: Bolonjski proces A-Ž koji javnosti pruža informacije vezane za samu Bolonjsku deklaraciju i proces, razlog nastanka i uključivanja u ovakav proces, njegove ciljeve i značaj; Bolonja BH Report je druga cjelina emisije koja je zamišljena da javnosti objavi stepen implementacije Bolonjskog procesa u Bosni i Hercegovini, postignute rezultate, ali i buduće ciljeve i zadatke koji trebaju biti ostvareni u budućem periodu. U ovom dijelu emisije učesnici će imati priliku da javnosti predoče svoje napore koje čine u cilju uspješne implementacije Bolonjskog procesa.

Na kraju, posebno važan dio ove emisije će biti Pitanja i odgovori, gdje će svako imati priliku putem e-maila ili SMS-a postaviti svoje pitanje, a da na njega dobije pravi odgovor. Ove emisije ćete moći pogledati i na YouTube kanalu. Sa pretpostavkom da će biti više pitanja o Bolonjsokm procesu nego što će biti vremena da se na svako dobije kvalitetan odgovor tokom emisije, biti će osiguran i prostor na internetu, web-stranica www.bolonja.info, gdje su svi dobrodošli da postave svoje pitanje, ali i da nađu korisne informacije. Na ovaj način će sva pitanja i odgovori biti neprestalno dostupni.

Kako je ovaj projekt osmišljen za sve one na koje Bolonjski proces neposredno utječe, pozivamo Vas da šaljete svoje prijedloge i pitanja direktno na [email protected], jer samo zajedno možemo izvući maksimum iz ovog projekta.