Pokrenut Pravodaznam.ba
0

Portal preko kojeg možete tražiti informacije od bh. institucija

Piše: E. G.
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Želite informaciju od neke institucije ili ustanove u BiH, a ne znate kako doći do nje. Jednostavno rješenje su ponudili Transparency International i Udruženje građana "Zašto ne". Oni su pokrenuli portal Pravodaznam.ba gdje se možete registrovati i poslati upit bilo kojoj instituciji, ali i pročitati odgovore na već postavljena pitanja.

Radi se o jedinstvenom portalu u BiH čiji je cilj da asistira pri podnošenju zahtjeva za slobodan pristup informacijama i podigne svijest bh. građana o tome da mogu i imaju pravo dobiti informaciju od državnih institucija.

"Sam Zakon o slobodnom pristupu informacijama kao i sve ono što on znači u praksi prije svega nije toliko zaživio među građanima, većinom ga koriste mediji i u određenoj mjeri civilno društvo. To je prvi razlog za pokretanje ovog portala. Druga stvar je to da želimo popularizirati elektronsku komunikaciju sa institucijama. Svaki upit, odnosno odgovor, bit će pohranjen na sajtu i svako će to moći pregledati. Često institucije ne odgovaraju na zahtjeve i na ovaj način će se jasno znati koliko je zahtjeva upućeno, koje su institucije odgovorile, a koje nisu", rekao je Darko Brkan, predsjednik UG "Zašto ne".

Neusklađeni zakoni

Iz Transparency Internationala kažu da, otkako je donesen Zakon, prije desetak godina, može se uvidjeti da se pravo na slobodan pristup informacijama se ne realizuje na odgovarajući način.

"U BiH imamo više Zakona koji nisu usklađeni i od građana se skoro očekuje da budu pravni eksperti kako bi ostvarili ovo pravo. Pravila koja morate upotrijebiti zavise od toga kojoj instituciji i na kojem nivou vlasti se obraćate. Transparency International je prije osam mjeseci zatražio da se entitetski zakoni iz ove oblasti usklade sa državnim. Na državnom nivou smo čak uspjeli da se napravi takav Zakon na osnovu kojeg se mogu i sankcionisati oni koji ga krše. Međutim, još uvijek se nije desilo da je neko kažnjen. Dobili smo uvjeravanja iz entiteta da će brzo doći do usaglašavanja zakona sa državnim", rekao je Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency Internationala.

U "Zašto ne" i Transparency Internationalu smatraju da će ovaj portal olakšati rad i institucijama, jer neće morati više puta odgovarati na ista pitanja građana, već će odgovore jednostavno moći uputiti na ovaj portal, ako je odgovor već objavljen.

"Svi oni građani koji ne uspiju dobiti odgovor preko ovog portala moći će se obratiti Transparency Internationalu i zatražiti pravnu pomoć kako bi došli do željenog odgovora", rekao je Blagovčanin.

Elektronska komunikacija

Portal će funkcionisati na taj način da će se svaki korisnik morati registrovati, potom može odabrati instituciju ili ustanovu od koje traži informaciju, napisati pitanje i poslati. Na portalu trenutno ima registrovanih 318 institucija i ustanova čiji kontakti su pohranjeni, ali će se vremenom taj broj povećavati. Nakon što pošaljete zahtjev instituciji, ona će automatski dobiti jedinstveni e-mail sa zahtjevom korisnika, a u isto vrijeme zahtjev postaje javan i na portalu, s tim da je označen kao onaj koji čeka odgovor. Kada bude odgovoreno na zahtjev, odgovor se također automatki pojavljuje na portalu, a korisnik dobije obavijest da mu se odgovor nalazi na portalu.

Međutim, ukoliko i ne dobijete odgovor od neke institucije na ovaj način, ona neće snositi posljedice zbog toga, jer elektronska komunikacija, prema Zakonu o pristupu informacijama nije zvanično priznat oblik komunikacije, pa u tom slučaju opet morate poslati upit poštom. Dakle, sve će zavisiti od dobre volje institucija, sve dok se u Zakon ne uvrsti i mogućnost potraživanja informacija elektronskim putem. U "Zašto ne" i Transparency Internationalu ipak napominju da, ukoliko neka institucija ne bude odgovarala na ovaj način, to je jasan pokazatalj da vjerovatno ne odgovara ni putem pošte.

Kako izgleda portal i kave mogućnosti pruža možete pogledati ovdje.