Branimir Glavaš
0

"Bolje Zenica, nego Brijuni"

SRNA
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv/Reuters)
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv/Reuters)
Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, izjavio je Srni da će se povinovati svakoj odluci Suda BiH, pred kojim je danas održana javna rasprava o njegovom slučaju.

Nakon ročišta o zahtjevu pravosudnih organa Hrvatske za izvršenje zatvorske kazne od osam godina zatvora, Glavaš je rekao da, kakva god presuda bude, on abolira BiH od te presude i povinovaće se odlukama pravosuđa BiH, jer ova zemlja nije učestvovala u ''njegovom političkom progonu''.

"Da mi ponude kućni pritvor u Titovoj vili 'Jadranka' na Brijunima ili ćeliju u Zenici ja bih odabrao Zenicu", rekao je Glavaš navodeći da će "radije robijati nevin u BiH osam godina nego dan u Hrvatskoj" gdje je "osuđen politički". 

Govoreći o pisanju hrvatskih medija da planira da proda imovinu u BiH i pobjegne u SAD, Glavaš je rekao da se radi o zlonamjernim informacijama.

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH da potvrdi kaznu od osam godina zatvora, dok je Glavašev advokat zatražio da se Glavašu izrekne manja zatvorska kazna obrazlažući to činjenicom da je on osuđen za djela iz 1991. kada je i u BiH na snazi bio zakon koji je predviđao blaže zatvorske kazne od sadašnjih. 	

Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu. On je još u maju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.