{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konačna odluka o izvršenju Glavašove zatvorske kazne 20. septembra

S
10.9.2010. u 15:38
0
1
Konačna odluka o izvršenju Glavašove zatvorske kazne 20. septembra
0
Konačna odluka o izvršenju Glavašove zatvorske kazne 20. septembra
Branimir Glavaš (Foto: Reuters)
Vijeće Suda BiH će, nakon javne sjednice zakazane za 20. septembar, donijeti odluku po zahtjevu pravosudnih organa Hrvatske koja se odnosi na izvršavanje zatvorske kazne Branimira Glavaša, osuđenog na osam godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima 1991. godine u Osijeku.
"Sudsko vijeće je razmotrilo dokumentaciju koju je uputilo hrvatsko pravosuđe, te pozvalo obje strane u postupku da 20. septembra iznesu stavove po podnesenom zahtjevu. Nakon toga, Sudsko vijeće će se povući i donijeti konačnu odluku, čime će ovaj predmet biti okončan", potvrdila je Srni portparol Suda BiH Selma Hodžić.

Županijski sud u Zagrebu je 8. maja izrekao nepravosnažnu presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Za vrijeme trajanja postupka, Glavaš je pobjegao u BiH, gdje je dobio državljanstvo.

Vrhovni sud Hrvatske je 30. jula ove godine Glavašu smanjio kaznu sa deset na osam godina zatvora. Ovom pravosnažnom presudom stekli su se preduslovi da ga vlasti BiH uhapse i upute na izdržavanje kazne na teritoriji BiH, a na osnovu Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod krivičnih djela koji su Hrvatska i BiH potpisali u februaru ove godine.

Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu.

On je još u maju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.

Glavaš je nedavno izjavio da će "radije nevin robijati osam godina u Zenici, nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu".

Obraćajući se porodicama žrtava u Osijeku za čija ubistva je osuđen, Glavaš je naveo da "nije odgovoran za smrt članova njihovih porodica i da im nije nanio nikakvo zlo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: