{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas ročište u slučaju "Glavaš"

S
20.9.2010. u 07:13
0
0
Danas ročište u slučaju "Glavaš"
0
Danas ročište u slučaju "Glavaš"
Branimir Glavaš (Foto: Reuters)
U Sudu BiH danas će biti održano ročište na kojem će sudsko vijeće razmatrati slučaj Branimira Glavaša, koji je u Hrvatskoj osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima 1991. godine u Osijeku.
Vijeće Suda BiH će, nakon javne sjednice, donijeti odluku po zahtjevu pravosudnih organa Hrvatske koja se odnosi na izvršavanje zatvorske kazne Branimira Glavaša, čime će ovaj predmet biti okončan.

Iz Suda BiH ranije je Srni potvrđeno da je sudsko vijeće razmotrilo dokumentaciju koju je uputilo hrvatsko pravosuđe i potom pozvalo obje strane u postupku da danas iznesu stavove po podnesenom zahtjevu.

Sud BiH je 2. septembra, preko Ministarstva pravosuđa, primio zahtjev pravosudnih tijela Hrvatske za izvršenje zatvorske kazne od osam godina zatvora, što je pravosnažno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku. Sud BiH treba da razmotri izrečenu kaznu i da je, poslije toga, potvrdi, ili eventualno odredi manju kaznu.

U skladu sa sporazumom, koji su početkom godine potpisali tadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović i ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak, osudđenima ne može biti određena veća zatvorska kazna od one koju je pravosnažno izrekao nadležni sud u jednoj od dve države, ali postoji mogućnost da kazna bude smanjena.

Županijski sud u Zagrebu je 8. maja izrekao nepravosnažnu presudu kojom je Glavaš osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Za vrijeme trajanja postupka, Glavaš je pobjegao u BiH, gdje je dobio državljanstvo.

Vrhovni sud Hrvatske je 30. jula ove godine Glavašu smanjio kaznu sa deset na osam godina zatvora. Ovom pravosnažnom presudom stekli su se preduslovi da ga vlasti BiH uhapse i upute na izdržavanje kazne na teritoriji BiH, a na osnovu Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod krivičnih djela koji su Hrvatska i BiH potpisali u februaru ove godine.

Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu. On je još u maju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.

Glavaš je nedavno izjavio da će "radije nevin robijati osam godina u Zenici, nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu". Obraćajući se video linkom porodicama žrtava u Osijeku za čija ubistva je osuđen, Glavaš je naveo da "nije odgovoran za smrt članova njihovih porodica i da im nije nanio nikakvo zlo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: