BiH
0

Bodonyi: BiH se mora odlučno boriti protiv terorizma i krijumčarenja oružja

FENA
Claire Bodonyi (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Claire Bodonyi (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi kazala je, u intervjuu za internet magazin na engleskom jeziku Bosnia Today, da se BiH mora nastaviti odlučno boriti protiv terorizma, "što znači da mora uzeti u obzir vlastite slabosti".

Podsjetila je da će ministar sigurnosti Dragan Mektić predsjedavati formumom ministara unutrašnjih poslova Balkana i zemalja EU koji će biti održan 7. i 8. decembra u Sarajevu.

"Postoji, također, potreba da se BiH više angažira u borbi protiv krijumčarenja oružjem, jer je to također veliki problem. To nije isto što i terorizam, ali su ta dva pitinja povezana. Mislim da su bh. vlasti svjesne potrebe da urade više u borbi protiv terorizma i krijumčarenja oruža, i vjerujem da će se uključiti u međunarodnu saradnju po tim pitanjima", kazala je Bodonyi.

Komentirajući informacije da bi francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve mogao posjetiti BiH, ona je kazala da je plan bio da se Mektić sretne s ministrom Caseneuvom u Parizu, gdje je bh. ministar prisustvovao skupu o vojnoj i civilnoj sigurnosti.

"Ministar Mektić je vrlo zainteresiran za mehanizme koje je Francuska uvela radi deradikalizacije, kao što su određene zakonske izmjene. On se susreo s francuskim zvaničnicima koji su mu objasnili o čemu je riječ. U sklopu posjete bio je predviđen i sastanak s francuskim ministrom sigurnosti, ali je zbog napada u Parizu agenda izmijenjena. Ministar Cazeneuve je vrlo zainteresiran da sretne Mektića. Glavne teme su borba protiv terorizma, borba protiv šverca oružjem i organizovanog kriminala. To su glavne teme s kojima se balkanske zemlje moraju baviti", istakla je ambasadorica.

Dodala je da će se taj sastanak desiti, ali da ne može potvrditi datum.

Bodonyi je naglasila da je terorizam pogodio cijeli svijet, te da je zbog toga borba protiv terorizma međunarodni izazov, a ne stvar samo jedne ili nekoliko zemalja.

Nužno je, smatra ambasadorica, pojačati saradnju između naroda i država jer teroristi ne poznaju i ne poštuju granice, a neophodno je i da zemlje sarađuju i razmjenjuju informacije.

Po njenim riječima, borba protiv terorizma je zadatak društva u cjelini, a uloga obrazovanja je naročito važna.

"Sve počinje s obrazovanjem, s onim čemu dijete učimo i kakve modele ponašanja mu nudimo: otvorenost, tolerancija. Nakon roditelja, ovaj posao bi trebale nastaviti obrazovne institucije, škole i fakulteti. U Francuskoj smo jako puno radili na reformi školskih programa. Nakon terorističkih napada na "Charlie Hebdo" shvatili smo da moramo preispitati obrazovne politike", navela je Bodonyi.

Dodala je da, kada jer riječ o BiH, u tom kontekstu postoji jedna velika opasnost.

"Ako imate segregaciju u školama, ako imate dvije škole pod jednim krovom, škole koje su odvojene, narode koji ne komuniciraju jedni s drugima, to ostavlja prostor neznanju i nepoznavanju drugog i drugačijeg. To, dalje, dovodi do straha od drugih a strah vodi ka nasilju. To je nešto s čim se bh. vlasti moraju boriti. To podrazumijeva puno dijaloga: s vlastima, profesorima i roditeljima. To je zaista izazov za čitavo društvo ono se mora uhvatiti u koštac s ovim problemom", naglasila je francuska ambasadorica.

Ona je kazala da je BiH, nažalost, predstavljena kroz dosta medija, pa i francuskih, kao rizična zemlja.

"Ovdje je također riječ o nedovoljnom poznavanju. Zapadne zemlje ne poznaju u dovoljnoj mjeri Bosnu i Hercegovinu pa u ovom slučaju, također, nedostatak znanja o nečemu rađa određene strahove. Tu su i informacije o selu s vehabijskom zajednicom. To dovodi do toga da su neki ljudi uplašeni", kazala je Bodnoyi.

Po njenim riječima, ministar Mektić je "odlučan da se pozabavi ovim pitanjem i ova situacija se mora razjasniti".

Ona je, također, pohvalila reakciju reisa Huseina ef. Kavazovića na teroristički napad u Rajlovcu.

"Ta reakciju je bila ne samo simbolična, nego i istinska i snažna. Reis Kavazović je vrlo oštro osudio napade i jasno tražio od svih imama da, tokom molitve, objasne da nema ništa u Kuranu što može opravdati niti navesti na razumijevanju ubistava i terostičkih činova. Vjerujem da je velika prednost BiH obrazovanje imama. Imami u BiH su intelektualci koji su diplomirali na dobrim univerzitetima. To može biti inspiracija i Francuskoj", zaključila je Bodonyi.