Crna lista
0

Blinken pojasnio: Američke sankcije pojedincima u BiH za korupciju, pronevjeru, primanje mita...

G. M.
Anthony Blinken
Anthony Blinken
Američki državni sekretar Anthony Blinken oglasio se povodom odluke predsjednika SAD-a Joea Bidena da produži i proširi naredbu o blokadi imovine i obustavljanju ulaska u Sjedinjene Američke Države osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.
"Sjedinjene Američke Države su predane osiguravanju stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana, što će omogućiti zemljama u regiji da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije. Također smo predani borbi protiv korupcije i pokazivanju prednosti transparentnog i odgovornog upravljanja. Sjedinjene Države prepoznaju da korupcija prijeti ekonomskoj pravednosti, globalnim naporima protiv siromaštva i razvoja te samoj demokratiji", napisao je Blinken.

Kako se navodi u njegovom saopštenju, korupcija bilo gdje direktno šteti vanjskoj politici, nacionalnoj sigurnosti i ekonomskom zdravlju Sjedinjenih Država, kao i partnera i saveznika.

"Zbog toga smo predani promociji odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti onih koji su uključeni u znatnu korupciju na Zapadnom Balkanu i u cijelom svijetu", navodi se u saopštenju.

U poticanju te obaveze, predsjednik Joe Biden je izdao Izvršnu naredbu koja se nadovezuje i proširuje na prethodne, modernizirajući režim sankcija za Zapadni Balkan, uključujući pozivanje na Prespanski sporazum iz 2018. i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Uz to, nova Izvršna naredba predviđa sankcije protiv osoba čije djelovanje destabilizira regiju potkopavanjem demokratskih institucija i vladavine zakona ili kršenjem ljudskih prava. Kako bi se najbolje riješila mreža korupcije u cijeloj regiji, Albanija je dodana u područje djelovanja Izvršne naredbe.

"Ovaj propis također odobrava izricanje sankcija pojedincima i subjektima odgovornim za korupciju u regiji, uključujući pronevjeru javne imovine, izvlačenje privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe ili podmićivanje", navodi Blinken.

Sva imovina i interesi u vlasništvu osoba određenih prema ovoj Izvršnoj naredbi, koji su ili dolaze u SAD ili su pod nadzorom američkih osoba će biti blokirana, a američkim državljanima je općenito zabranjeno učestvovati u transakcijama s njima. Uz to, osobe sankcionirane ovim dokumentom ne ispunjavaju uvjete za ulazak u Sjedinjene Države i ne ispunjavaju uvjete za američku vizu.

"Naša predanost promociji demokratije, transparentnosti i odgovornosti na cijelom Zapadnom Balkanu je nepokolebljiva i u skladu sa standardima koje države u regiji moraju ispuniti kako bi osigurale svoje ciljeve napredovanja na evropskom putu", poručio je Blinken.

Inače, u stavu Bijele kuće precizirane su odredbe iz kojih se može iščitati da će na crnu listu svi oni koji koče procese na Zapadnom Balkanu, a iz BiH već ima nekoliko kandidata.