BiH
1

Bjelorusija od BiH sutra preuzima predsjedavanje CEI Samitom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Samit predstavnika vlada 18 zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji će domaćin biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrđen je dolazak samo jednog premijera i to predsjednika Vlade Bjelorusije Andreija Kobyakova. Slično je bilo i prošle godine kada su na Samitu CEI u Italiji prisustvovala samo dva premijera.

Na Samitu koji će se održati u utorak učestvovat će delegacije Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

Iako se očekivalo da će u Sarajevu danas boraviti više premijera, to se ipak nije desilo s obzirom na to da su predsjednici vlada na CEI Samit uglavnom poslali svoje zamjenike.

Premijeri su svoj izostanak opravdali uglavnom obavezama koje se tiču unutrašnjih pitanja. Iz Vijeća ministara BiH nisu iznenađeni tom činjenicom s obzirom na to da su i ranije države na CEI Samit u drugim državama uglavnom slale zamjenike ministara.

Mediji iz Bjelorusije pišu kako će Kobyakov u Sarajevu dostaviti izvještaj o prioritetima Bjelorusije koja od BiH preuzima predsjedavanje samitom.

Iz Vijeća ministara BiH ranije je saopćeno da će Zvizdić zajedno sa šefovima delegacija posjetiti Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.

Na sutrašnjem samitu u Sarajevu trebali bi između ostalih prisustvovati potpredsjednik Vlade Albanije Niko Peleshi, zamjenik ministra vanjskih poslova Austrije Michael Linhart, zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Lukaš Kaucky, ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, zamjenik ministra vanjskih poslova Italije Benedetto Della Vedova i potpredsjednik Vlade Moladavije Octavian Calmac.

Pored njih samitu će prisustvovati i ministar za infrastrukturu Poljske Andrzey Adamczyk, ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović, potpredsjednik Vlade Slovačke Peter Pellegrini i ambasador EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Bugarsku, Sloveniju i Ukrajinu na CEI Samitu predstavljat će ambasadori ovih zemalja u BiH, a još uvijek nije poznato da li će se u Sarajevu pojaviti premijer ili bilo ko drugi iz Crne Gore.

Podsjećamo, CEI je regionalna organizacija koja igra važnu ulogu u poticanju saradnje između zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope u područjima prekogranične saradnje, energetike, saobraćaja, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture, malih i velikih preduzeća, poljoprivrede, okoliša i slično.