|

Bjegunci iz jedne u drugu državu će morati u zatvor

Bjegunci iz jedne u drugu državu će morati u zatvor
0
S
SRNA
21.11.2009. u 11:21
3
komentara
0

dijeljenja
Bjegunci iz jedne u drugu državu će morati u zatvor Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Pomoćnik ministra pravde Srbije Vojkan Simić izjavio je da će izmjenama i dopunama međunarodnih ugovora, koje su usaglasili predstavnici ministarstava pravde Srbije i BiH, biti riješeno pitanje izvršenja zatvorske kazne za osuđene koji nakon izricanja presude u jednoj državi pobjegnu u drugu kako bi kaznu izbjegli.
Simić je rekao da se novim rješenjima ukida zahtjev za davanje saglasnosti okrivljenog, tako da će bjegunci biti prisiljeni da u državi u kojoj nađu utočište izdrže zatvorsku kaznu, napomenivši da više od sto takvih osoba čeka na izdržavanje kazne.

On je naveo da se tim ugovorima reguliše priznanje i izvršenje sudskih odluka u krivičnim stvarima i ukupna međunarodnopravna pomoć između dvije države u krivičnim i građanskim stvarima, što predviđa mogućnost direktne komunikacije između organa dvije države, što do sada nije bio slučaj.

"Sudovi u krivičnim postupcima neće više mjesecima čekati izvode iz kaznenih evidencija iz druge države i zbog toga odugovlačiti postupak, već će moći direktno da ih pribave od nadležnog organa druge države", naveo je Simić.

On je dodao da je ugovorima predviđena i direktna komunikacija u određenim segmentima u građanskopravnoj oblasti, sa posebnim akcentom na ostavinske postupke.

Ekspertski timovi ministarstava pravde Srbije i BiH usaglasili su proteklih dana tekstove izmjena i dopuna međunarodnih ugovora, čime će se unaprijediti i učiniti efikasnijom ukupna međunarodnopravnu pomoć između dvije države.

Ekspertski tim Srbije predvodio je Simić, a BiH Jusuf Halilagić.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...