"Srbija je spremna da potpiše sporazum s BiH o izvršenju sudskih odluka"

F
FENA
11.1.2010. u 17:12
0
0
"Srbija je spremna da potpiše sporazum s BiH o izvršenju sudskih odluka"
0
"Srbija je spremna da potpiše sporazum s BiH o izvršenju sudskih odluka"
Pomoćnik srpskog ministra pravde Vojkan Simić izjavio je u ponedjeljak da je Srbija u svakom trenutku spremna da s Bosnom i Hercegovinom potpiše sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima.
Simić je u izjavi Tanjugu naveo da će do potpisivanja sporazuma doći odmah pošto Predsjedništvo BiH ovlasti predstavnika za potpisivanje , što bi prema njegovim saznanjima trebalo da se desi ove sedmice.

On je podsjetio da će tim sporazumom, čiji su tekst novembra prošle godine usaglasili predstavnici ministarstava pravde Srbije i BiH, biti riješeno pitanje izvršenja zatvorske kazne za osuđene koji nakon izricanja presude u jednoj državi pobjegnu u drugu kako bi izbjegli kaznu.

Simić je rekao da se novim rješenjima ukida zahtjev za davanje saglasnosti okrivljenog, tako da će bjegunci biti prisiljeni da u državi u kojoj nađu utočište izdrže zatvorsku kaznu.

On je napomenuo da više od sto takvih osoba čeka na izdržavanje kazne.

- Sudovi u krivičnim postupcima neće više mjesecima čekati izvode iz kaznenih evidencija iz druge države i zbog toga odugovlačiti postupak, već će moći direktno da ih pribave od nadležnog organa druge države, naveo je Simić.

On je dodao da je ugovorima predviđena i direktna komunikacija u određenim segmentima u građanskopravnoj oblasti, s posebnim akcentom na ostavinske postupke.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: