{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Bivši uposlenici NATO-a u BiH traže uplatu doprinosa

6.8.2012. u 12:03
1
89
Bivši uposlenici NATO-a u BiH traže uplatu doprinosa
1
Bivši uposlenici Glavne komande NATO-a u Butmiru danas su organizirali mirne proteste tražeći da im uplate doprinose, koje im, kako su naveli, NATO nije uplaćivao deset godina.
"Radi se o zaposlenicima koji su počeli raditi 1995. i 1996. godine. Prvih deset godina nismo ostvarivali nikakva prava iz radnog odnosa. Tek od 1. aprila 2007. počeli su nam uplaćivati sve. Oni sada smanjuju broj uposlenika i nama su dali otkaze, a nisu nam uplatili penziono ili bilo šta drugo za taj prvi period. Što se mene tiče, meni nije uplaćeno prvih deset godina rada ovdje. IFOR nam je sve uplatio, a NATO nije", tvrdi jedan od bivših radnika Nijaz Musić, te dodaje da su tokom rada trpili mobing.

Međutim, u ugovoru koji su ovi radnici potpisali stajalo je i to da oni od novca koji dobiju kao platu moraju sami sebi uplaćivati doprinose.

"Ima ta stavka u ugovoru. Mi smo to morali uplaćivati, a to je klasični mobing. Neko to nije uplaćivao, a neko jeste. Ako nam je IFOR mogao uplaćivati doprinose, što nije mogao i NATO?", kaže Musić.

Radi se o bivšim uposlenicima koji su obavljali poslove vozača, kuharica, čistačica, sobarica te druge slične poslove. Njih blizu 80 je do sada prestalo raditi, odnosno prekinuti su im ugovori. Na današnjem protestu bilo ih je prisutno desetak.

Neki od prisutnih radnika su naveli danas i podatak da su imali platu od 600 maraka te topli obrok od 300 i da su od tog novca trebali, kako tvrde, uplaćivati i doprinose.

Bivši uposlenci tvrde da nisu dobivali ni regres, kao ni novac za prijevoz. Oni navode i to da su bivši uposlenici podnijeli zahtjeve Komisiji za odštetne zahtjeve te da očekuju pozitivno rješenje.

NATO štab u BiH se danas oglasio saopćenjem za javnost u kojem su naveli da su izmirili sve obaveze prema bivšim uposlenicima. Navodi se kako je NATO odbio njihove zahtjeve za dodatno plaćanje doprinosa.

U saopćenju za javnost pristiglom iz NATO-a pojašnjeno je da NATO štab Sarajevo cijeni rad svojih bivših uposlenika, ali da smatra da je propisno ispunio svoje obaveze prema ovim bivšim uposlenicima, te je odbio njihove zahtjeve za dodatnom naknadom.

"Trenutno su svi uposlenici NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a prijavljeni odgovarajućim entitetskim fondovima za socijalno i zdravstveno osiguranje, pri čemu finansijske obaveze, koje proističu iz toga, u potpunosti snose spomenuti štabovi, a ne uposlenici", navedeno je u saopćenju.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: