{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši pripadnik HVO-a Vlatko Jarak negirao krivicu

S
27.1.2011. u 15:06
0
2
Bivši pripadnik HVO-a Vlatko Jarak negirao krivicu
0
Bivši pripadnik HVO-a Vlatko Jarak negirao krivicu
Nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) negirao je krivicu za učešće u zločinima nad civilnim stanovništvom općine Stolac tokom 1993. godine, piše BIRN - Justice Report.
Vlatko Jarak zvani "Doktor", bivši pripadnik Prve brigade "Knez Domagoj" HVO-a, negirao je da je tokom jula i augusta 1993. godine učestvovao u prisilnom preseljenju i protivzakonitom zatvaranju Bošnjaka sa područja Stoca.

Državno tužilaštvo Jarka tereti, između ostalog, da je naredio pripadnicima HVO-a da trojici civila bošnjačke nacionalnosti zavežu ruke bodljikavom žicom, nakon čega su ih odveli u Koštanu bolnicu u Stocu, gdje su nezakonito zatvarani Bošnjaci s područja ove općine.

Jarak je također optužen da je tokom augusta 1993. godine učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva u Blagaj, izvođenjem civila iz njihovih kuća i prebacivanjem u Srednjoškolski centar i krug fabrike "TGA" u Stocu.

Zatvoreni civili su, prema navodima optužnice, cijeli dan držani bez hrane i vode, oduzete su im dragocjenosti, nakon čega su muškarci izdvojeni i odvedeni u nepoznatom pravcu, dok su žene i djeca odvezeni u Blagaj.

Jarak se brani sa slobode, a optužnica protiv njega je potvrđena u decembru prošle godine.

Jasmina Kosović, sutkinja za prethodno saslušanje, na ovom ročištu je kazala da je Tužilaštvo BiH podnijelo prijedlog da se ovaj slučaj prebaci na procesuiranje Kantonalnom sudu u Mostaru, koji je mjesno nadležni sud.

"Dat ćemo Odbrani rok od tri dana da se izjasni o ovom prijedlogu Tužilaštva, nakon čega će cijeli spis biti proslijeđen Krivičnom vijeću Suda BiH koje će donijeti konačnu odluku o tome", pojasnila je Kosović.

Prema Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo krajem 2008. godine, manje osjetljivi predmeti ratnih zločina mogu biti prebačeni u nadležnost kantonalnim ili okružnim pravosudnim institucijama, dok se osjetljivi procesuiraju na Državnom sudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: