Nakon smjene
266

Bivši premijer TK Bego Gutić imenovan za povjerenika SDA u Banovićima

Piše: A. K.
Bego Gutić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Bivši premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić, koji je sinoć s ove pozicije smijenjen, iste večeri je imenovan za povjerenika u Općinskom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) Banovići, saznaje Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno, Kantonalni odbor SDA TK donio je odluku o razrješavanju svih organa i imenovanju Povjereništva u Općinskom odboru SDA u Banovićima.

U odluci koj je potpisao predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora SDA TK Amir Fazlić, za predsjednika Povjereništva u Banovićima imenovan je Bego Gutić koji će u narednih deset dana predložiti sastav povjereništva.

Dalje, kako saznajemo povjereništvo je sinoć uvedeno i u općinskim odborima SDA u Gradačcu i Sapni.

U Općinskom odboru SDA Gradačac za predsjednika Povjereništva imenovan je Nedžad Brisetić, a zamjenici su Meho Pezerović i Mustafa Osmanović.

Oni će u narednih deset dana predložiti sastav povjereništva.

U Sapni je za predsjednika Povjereništva izabran Raim Omerović koji će također u narednih deset dana predložiti sastav povjereništva.

Kako je navedeno u odlukama koje su potpisane od Fazlića, povjereništva su u Gradačcu, Banovićima i Sapni uvedena zbog nepoštivanja i djelovanja u suprotnosti sa Statutom SDA, neprovođenja Odluke Predsjedništva SDA BiH o zabrani smjene premijera i Vlade TK, čime su ugrozili ugled i nanijeli štetu stranci.

Podsjetimo, raskol u SAD kulminirao je jučer izglasavanjem nepovjerenja Vladi TK i premijeru Begi Gutiću koji su smijenjeni nakon višesatne rasprave u Skupštini TK.

Sve je krenulo o 15 poslanika u Skupštini TK koji su od predsjednika Senada Alića zatražili sazivanje sjednice hitnog karaktera s jednom tačkom dnevnog reda, a koja je vezana za smjenu Kantonalne vlade i premijera Gutića.

Jučer je Kantonalni odbor SDA TK održao i vanrednu konferenciju za medije na kojoj su se ogradili od ovakvih poteza, te naglasili da će svi oni koji budu glasali za smjenu automatski biti isključeni iz ove stranke.

Sada već bivši premijer Bego Gutić jučer je javno kazao da je njegova smjena dogovorena u četvrtak uvečer u Avazovom tornju u Sarajevu između Mirsada Kukića, bivšeg predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK i predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

"Održan je sastanak između predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i Mirsada Kukića na kojem je dogovorena smjena Vlade TK. Odmah nakon toga, ujutro je zakazana Sjednica Skupštine TK hitnog karaktera. Danas su (jučer, op.a.) prekršeni Ustav TK i Poslovnik Skupštine TK zbog čega sam u skladu s ovlastima uputio zahtjev za zaštitu zakonitosti prema premijeru FBiH koji bi isti trebao da uputi prema Ustavnom sudu FBiH", naveo je jučer Gutić.

Prema informacijama s kojima raspolaže, tokom spomenutog sastanka u Sarajevu desila se politička trgovina.

"Po njoj je Kukić obećao lojalnost Radončiću na predstojećim općim izborima, odnosno da će mu pružiti punu podršku za izbor za člana Predsjedništva BiH", tvrdi Gutić.

Facebook