Sjednica NSRS
11

Bivši premijer RS-a Mikerević: Niko nije vršio pritisak da usvojimo Izvještaj o Srebrenici

Piše: Er. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Narodna skupština Republike Srpske na zahtjev predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika danas razmatra Informaciju o Izvještaju Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine. Nakon obraćanja Dodika zastupnicima se obratio i bivši premijer RS Dragan Mikerević.

Vlada RS-a, čiji je predsjednik bio Dragan Mikerević, usvojila je 2004. godine Izvještaj Komisije za Srebrenicu te je on pozvan da se obrati parlamentu kao direktni akter tih događanja, kao i članovi Vladine Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Mikerević je u desetominutnom obraćanju entitetskim zastupnicima rekao da prilikom rasprave treba znati da je nivo saznanja ranije bio drugačiji nego što je to danas. Kako kaže, treba znati i da je odnos političkih snaga tada bio drugačiji i da je to bio period užurbanih priprema "desetogodišnjice dešavanja u Srebrenici", odnosno da je u sve bila uključena međunarodna zajednica.

"Međunarodna zajednica tada je bila involvirana u sve pore našeg društva. U takvoj situaciji RS nije mogao računati na pomoć Srbije kao što može danas", kazao je Mikerević podsjećajući da je u tom periodu ubijen predsjednik Vlade Srbije i da su bili određeni problemi s Kosovom.

Istakao je da Vlada RS, na čijem čelu se nalazio, nije nikako mogla da ne usvoji Izvještaj komisije o događajima u Srebrenici i oko nje u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine. Odgovorio je i na pitanje da li je Vlada RS-a radila pod pritiskom ističući da mu nikad niko iz međunarodne zajednice nije direktno tražio da usvoji nešto pa tako ni ovaj izvještaj.

"Svi znamo da je međunarodna zajednica pritisak vršila putem OHR-a i njihove čvrste strukture na čelu s visokim predstavnikom. Pored toga i putem glavne haške tužiteljice i PIC-a", kazao je Mikerević navodeći da su generalno na Vladu RS-a, kao i na druge vlade, pritisak vršili brojni subjekti od međunarodne zajednice, sindikata pa sve do opozicije.

Bivši premijer RS-a rekao je da je međunarodna zajednica pritisak vršila pod izgovorom bolje saradnje s Haškim tribunalom i evropskih integracija BiH. Kako kaže, zbog reforme policijskih snaga svoj mandat je završio ostavkom, što je rezultiralo zabranom ulaska u SAD.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić ranije je rekao da neće prisustvovati današnjoj sjednici, kao ni zastupnik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a Mihnet Okić, jer su postojeći Izvještaj potvrdili domaći i međunarodni sudovi.