Zenica
0

Bivše radnice "Bosne" ponovo protestvuju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tridesetak bivših radnica preduzeća Robna kuća "Bosna" od jutros protestvuje ispred objekta robne kuće u centru grada. One traže uvezivanje radnog staža za posljednjih desetak godina i pravo na radno mjesto, na koje, kako je istakao njihov advokat Faruk Balijagić, imaju pravo u postupku privatizacije.

"Ovdje se radi o iskazu nezadovoljstva zbog neažurnosti državnih organa BiH, a sve zbog pljačke koja je napravljena nad ovim objektom i 120 radnika. Umjesto da u postupku privatizacije riješe problem ove radničlke klase, izvršena je neviđena pljačka u Beogradu, putem stečajnog upravnika. Tu pljačku kasnije je načenik Općine u saradnji s Općinskim sudom u Zenici, koji je na nezakonit način izvršio uknjižbu vlasništva ovog objekta, legalizovao u korist VF Komerca", izjavio je Balijagić.

Po riječima sarajevskog advokata, četiri objekta kojim je upravljalo preduzeće Robne kuće "Beograd", a vlasništvo su BiH, u Beogradu su prodane za 1,7 miliona KM.

"Tražimo od državnog tužioca Milorada Barašina da podigne optužnicu protiv kriminalne grupe koja je na ovaj način osiromašila građane BiH. Radnici će jedno vrijeme protestovati ispred robne kuće kojom sada gazduje Konzum, a onda će preći pred Tužilaštvo BiH. Neka Barašin ili podigne optužnicu ili kaže da je sve legalno i amnestira ovu grupu", rekao je Balijagić.

Nakon što im je obećano uvezivanje radnog staža, bivše radnice RK "Beograd", kasnije Robne kuće "Bosna" 29. januara, prekinule su 12-dnevne proteste održane u unutrašnjosti robne kuće.