Saslušani prvi svjedoci
0

Bivša supruga: Nina Hastor je kriva za smrt Irfana Rondića

FENA
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saslušanjem prvih svjedoka optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) otvoren dokazni postupak protiv Nine Hastor, bivše sarajevske manekenke, optužene za teško krivično djelo protiv sigurnosti prometa, a u vezi sa saobraćajnom nesrećom u kojoj je smrtno stradao Irfan Rondić.

Prema tužbenim navodima, Hastor je 8. marta prošle godine u sarajevskoj ulici IX transverzala upravljala automobilom Alfa Romeo bez vozačke dozvole. Kretala se brzinom od oko 86 kilometara na sat kada je izgubila kontrolu nad vozilom, skrenula s kolovoza i udarila u metalni stub ulične rasvjete.

Njen suvozač Irfan Rondić zadobio je povrede tkiva mozga te višestruki prijelom lobanje usljed čega je umro. Hastor je u ovoj nesreći slomila lijevu natkoljenicu.

U vezi s okolnostima navedenim u optužnici svjedočili su Adil Godijak i Amir Jogunčić, koji su se zadesili na mjestu događaja, odnosno u atuomobilu iz kojeg su dok su stajali na raskrsnici bili u prilici vidjeti automobil koji se kretao većom brzinom i koji nije držao pravac.

Nakon što su se mimoišli, čuli su jak udar i na retrovizoru vidjeli da je spomenuto vozilo udarilo u rasvjetni stub, te su se vratili da bi pružili pomoć.

Prema njihovom kazivanju, u vozilu su za volanom zatekli optuženu koja je bila povrijeđena, ali kojoj nisu mogli prići, jer je bila na strani automobila pribijenoj uz stub, te su otvoriti vrata suvozača koji je krvario i kojem su pružili prvu pomoć.

Svjedoci-očevici opisali su daljnu dinamiku dešavanja, navodeći da su nakon što su uočili dim, otvorili haubu i skinuli kleme s akumulatora da bi spriječili izbijanje požara na automobilu.

Svjedok Jogunčić je telefonom pozvao policiju koja je, u međuvremenu, stigla na mjesto događaja.

Svjedokinja Sintija Jokić, bivša supruga preminulog Irfana Rondića i zakonska zastupnica njegovo dvoje maloljetne djece navela je kako smatra da je optužena kriva, te se istovremeno izjasnila da ne insistira na imovinskopravnom zahtjevu.

Interes za ulaganje imovinskopravnog zahtjeva, niti za krivično gonjenje optužene nije iskazao ni svjedok Aladin Mehmedagić koji je ranije s njom živio u vanbračnoj zajednici.

Potvrdio je da je vlasnik vozila kojim je Hastor upravljala, navodeći da ga je ona zamolila da joj posudi automobil, ali i to da mu tada nije bilo poznato da Nina ne posjeduje vozačku dozvolu.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 12. novembar.