Turković izbačen iz sudnice
0

Majka ubijenog: Milovanović je hvalio Kalendera i Lakića

Piše: F. Bakić
Svjedok Sofija Milovanović danas je u Sudu BiH rekla da je svog sina Rajka Milovanovića, za čije je ubistvo optužena zločinačka organizacija na čelu sa Zijadom Turkovićem, zadnji put vidjela sredinom aprila 2010. godine.

Sofija je ispričala kako je njen sin u zatvoru, gdje je izdržavao kaznu zbog udesa, upoznao Isljama Kalendera. Rajko ga je, kako se prisjetila Milovanović, hvalio i naveo da mu je obećao posao, te je rekao za njega da je dobar čovjek iako je musliman. Rajko je sa Kalenderom išao u Sarajevo, ali se kasnije počeo žaliti na njega da ga ne plaća. Poslije je, kako kaže njegova majka, Rajko počeo raditi sa Milenkom Lakićem za kojeg je također, govorio da je dobar dečko, da nema zuba i da je slabih živaca.

"Zadnji put kada je Rajko bio kući pričao je sa nekim na telefon i tresao se. Čula sam da govori: J***m i ja tvoju Sofiju, dokle ćeš ti moju.

Pričao mi je ranije da se Lakićeva majka zove Sofija. Poslije je u drugom telefonskom razgovoru kazao: Svejedno, ubio me ti ili on.

Rajko je spakovao kofer sa stvarima i rekao da se sa Lakićem vraća u Sarajevo“ dodala je Milovanović.

Nakon nestanka njenog sina, kako se prisjetila, nazvala je ženska osoba, za koju je saznala da je Kalenderova supruga, te joj dala broj muškarca kod kojeg je navodno Rajko u Sarajevu i rekla da se zove Zijad.

"Slala sam poruku na taj broj i napisala kako sam čula da je kod tog čovjeka moja sin. Kako na poruku nije odgovarao, nazvala sam ga, ali mi je muškarac rekao da ne zna nikakvog Rajka i da ga više ne zovem. Opsovao mi je majku srpsku i prijetio mi. Uplašila sam se", rekla je svjedokinja, koja je zbog plača u nekoliko navrata prekidala svjedočenje.

"Mog sina niko ne može vratiti. Najviše me pogodilo kada sam pročitala da je sam sebi iskopao raku. To nije bilo ni 1941. godine. Ko će mi sina vratiti", odgovorila je Milovanović na pitanje da li se pridružuje krivičnom gonjenju optuženih.

Lakić je upitao svjedokinju u kojem mjesecu joj je Rajko pričao da on nema zuba, te je obrazložio da je zube izvadio u Mostaru, a svjedokinja je odgovorila: "U kojem si mjesecu ubio mog sina". Od Milovanovića je zatražila na kraju da joj vrati kofer sa Rajkovim stvarima kao uspomenu.

Tužilaštvo je na jučerašnjem ročištu počelo sa ulaganjem materijalnih dokaza, a Turković je zbog komentarisanja najprije upozoren, a zatim udaljen sa ročišta. Tužilaštvo je predočilo dopis SIPA-e prema kojem je Dino Osmanović uplatio 2.000 eura državljaninu Bugarske Nikolaju Nikolovu preko Western Uniona.

"To su te dvije hiljade koje je Čavka dobio", prokomentarisao je Turković. Zatim se obratio tužiocu Čavki: "Pedeset hiljada si dobio, tako se priča. Neće da te zatvore, a zatvoriće te, vidjećeš, tebe i tu do tebe (tužiteljica Diana Kajmaković)", govorio je Turković, dok je izvođen iz sudnice.

Uloženi su i dopisi Interpola oko prelaska granice sa Hrvatskom optuženog Saše Stjepanovića, koji je prema navodima optužnice, vozio BMW u kojem je bio štek za drogu koja je isporučivana Mariju Toliću i Mithatu Mekiću u Hrvatskoj.