Živi u Amanu
223

Bivša jordanska senatorka Nadia Bushnaq nije zaboravila bh. korijene

Klix.ba
Bivša jordanska senatorka Nadia Bushnaq ponosna je na svoje bh. porijeklo i čuva historiju i tradiciju našeg podneblja. U njenom domu na zidu se nalazi slika Starog mosta u Mostaru.

Govoreći za Albawaba portal u svom domu u Amanu kazala je kako se sjeća 1950-ih godina kada su njene majka i tetka razgovarajući na bosanskom jeziku pravile pitu. Razumjela je sve što govore, ali je vremenom zaboravila dosta toga.

Jordanski medij navodi kako je njeno prezime izvedenica od "Bošnjak" i većina bošnjačkih porodica koje su preselile na Bliski Istok su uzele ovo prezime kako bi ostale povezane s bosanskim korijenima.

"Naše porodice su se naporno trudile da sačuvaju bosansku kulturu i naslijeđe. Rijetki su bili slučajevi da se vjenčaju s nekim izvan zajednice pa su muškarci putovali u BiH da nađu ženu i vraćali bi se u Palestinu sa ženama. Imali su dobre odnose sa zajednicom, ali i dalje su osjećali kako trebaju zaštititi svoj identitet. Jake porodične veze su glavni razlog zbog kojeg su uspjeli prenijeti taj identitet na pet generacija", kazala je.

U kasnim 1800-im godinama Bošnjaci su bili zabrinuti zbog nestabilne situacije u svojoj zemlji, kada je Austro-Ugarska prijetila okupacijom. Tada je blizu 100 porodica preselilo na Bliski Istok prodajući svu imovinu. U toj grupi su bili Nadijini baka i djed koji su preselili u Caesareu na palestinskoj obali.

Prije 12 godina njen rođak Hussein Bushnaq je uspio okupiti porodicu u Sarajevu. Prisustvovalo je više od 70 članova. Tada su naučili dosta o svojoj historiji te su vidjeli svoje dalje rođake prvi put.

"Nisam znala mnogo o historiji svoje porodice dok nisam počela istraživati prije dvije godine. Prikupila sam informacije koje mi je Hussein dao. Bilo je teško pronaći sve jer ne postoji knjiga o historiji Bošnjaka u arapskom svijetu", istakla je. Danas su Bošnjaci potpuno integrisani u jordansko društvo. Jedina razlika je njihov izgled i evropski ten koji se prenosi generacijama.

"Ovo je primjer koliko je Jordan miks različitih etničkih skupina i kultura koje sada žive zajedno u harmoniji. Različita priroda Jordana olakšava nekim manjinama da se prilagode. Na nama je da priznamo i dokumentujemo tu različitost društva u kojem živimo", dodala je Nadia.

Albawaba ističe da je ona ponosna Jordanka koja je posvećena jednakopravnosti i služila je toj zemlji 40 godina. Bila je senatorka i jedna od prvih žena koja se kandidovala za parlament. Predsjednica je i osnivačica Centra za podizanje svijesti o značaju porodice.