Dragan Čović
0

"Bit ćemo partneri bar s dvije bošnjačke stranke"

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Odgovarajući na pitanje koga od bošnjačkih stranaka HDZ BiH vidi kao partnera u vlasti nakon predstojećih izbora, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je danas u Mostaru kako je siguran da će njegova stranka biti partner bar s dvije bošnjačke stranke s kojima će imati sličnu razinu razumijevanja i dogovora kao što to imaju sa SNSD-om.

Čović je pojasnio kako će do kraja augusta znati koje su to stranke, ističući pri tom kako je već dogovoren sastanak s predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem i s predsjednikom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem, a da ovih dana ponovno pokušava dogovoriti sastanak s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Čović je izjavio kako je prezadovoljan dosadašnjom kampanjom HDZ-a te je poručio kako je brojka od 130 hiljada glasova neupitna.

Komentirajući pojedine ankete koje se objavljuju, a prema kojima HDZ BiH i kandidatkinja te stranke za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto stoje loše, Čović je naveo kako je razumljivo da neke snage koje drugačije ne mogu sebe predstaviti u javnosti naručuju i plaćaju određene ankete i onda plaćenim oglasima predstavljaju svoje stranke.

"Mislim da to nema nikakvog smisla jer vrlo brzo će mnoge agencije iz svijeta objaviti šta je to u BiH kada je politička scena u pitanju, a i svi pojedinačno radimo ankete koje ćemo u narednih sedam do osam dana objaviti i tada će te vidjeti da HDZ BiH danas ima otprilike pet puta više glasova nego što to imaju sve druge hrvatske stranke zajedno. Kada je u pitanju Mostar mi smo prešli 50 posto podrške, a niti jedna druga stranka nema dva posto podrške", istaknuo je Čović.

Upitan da prokomentira stanje u HT-u Mostar u svjetlu toga da su članovi Nadzornog odbora iz HDZ-a BiH koji sprječavaju imenovanje Stipe Prlića na mjesto predsjednika Uprave, Čović je kazao kako bi se,da je na Prlićevom mjestu, povukao.

"Tamo nema niti jednog člana HDZ-a BiH (…) Mislim da je žalosno da već godinu dana se nije u stanju, zbog političkih borbi oko toga, riješiti pitanje prvog čovjeka i to dovoljno govori i o osobi i o stanju", kazao je Čović.

Na špekulacije o tome kako HDZ BiH na čelu s predsjednikom stranke radi na tome kako bi napredovao m:tel, Čović je kazao kako je to jedan vid objeda i odgovora na sve ono što se njima sada događa.

Što se tiče situacije u Zapadnohercegovačkom kantonu i formiranja kantonalne vlade Čović ističe kako su u tom kantonu posljednje 4 godine na vlasti tri stranke koje nemaju ništa zajedničko i da funkcioniraju na bazi svih onih transfera koji se prave u budžetu. HDZ BiH ima oko sebe uvjerljivu skupštinsku većinu u tom kantonu da se još jednom ukaže šta se sve radilo tu, a što nije išlo na čast nositeljima izvršne vlasti.

Vezano za izjave predsjedatelja Vijeća Ministara BiH Nikole Špirića o Kosovu i komentare člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Čović ističe kako su takvi komentari i izjave predizborna prepucavanja, ističući kako BiH treba ostati u svojim međunarodno priznatim granicama.

Upitan da prokomentira prošlosedmične najave v.d. predsjednika HSS-NHI-ija Ante Čolaka da će podnijeti tužbu protiv njega zbog navodno nelegalnog prijenosa vlasništva Elektroprivrede HZ HB s općina na Federaciju BiH, Čović ističe kako je suvišno komentirati bilo što Čolak kaže.

"Navikao sam na različite optužbe pa i kada je u pitanju i to oko Elektroprivrede. Nije mi samo jasne gdje je mene prepoznao u toj transformaciji kao predsjednika države, direktora jednog preduzeća, predsjednika stranke, ministra, ne znam gdje je mene prepoznao", kazao je Čović.

Inače, HDZ BiH večeras ima centralnu proslavu 20. godišnjice postojanja te stranke na kojoj se očekuje prisustvo predsjednice HDZ-a Hrvatske i hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa saradnicima među kojima ministri Ivan Šuker i Božidar Kalmeta i glavni sekretar HDZ-a Hrvatske Branko Bačić.