BiH
0

Biskupi BK BiH započeli pohod Svetom Ocu

FENA
Svetom misom na grobu svetog Petra apostola u bazilici sv. Petra u Vatikanu biskupi Biskupske konferencije(BK) BiH započeli su jučer svoj službeni pohod Svetom Ocu i tijelima Rimske kurije poznat pod nazivom "ad limina Apostolorum", koji će trajati do 17. marta, javlja KTA.

U pohodu učestvuju svi biskupi BK BiH, a euharistijskim slavlju na grobu apostolskog prvaka sv. Petra predsjedao je kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa svim biskupima BK BiH te uz koncelebraciju desetak svećenika Hrvata koji se nalaze na poslijediplomskom studiju u Rimu, a na misi je sudjelovala i veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici Slavica Karačić.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na Isusove riječi upućene apostolu Petru kako je Sotona zatražio da ih može rešetati kao pšenicu te dodao da na terenu doživljavaju kako ih zaista život rešeta.

U prijepodnevnim satima biskupi su najprije pohodili Kongregaciju za bogoštovlje gdje ih je primio tajnik Kongregacije nadbiskup mons. Arthur Roche. Također biskupi su pohodili i prvi odjel Državnog tajništva Svete Stolice te se zadržali u dugom razgovoru sa zamjenikom državnog tajnika nadbiskupom Angelom Becciuom.

Tom prigodom biskup Franjo Komarica je ukratko prikazao društveno-političko stanje u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na situaciju u kojoj se nalazi Katolička crkva.

Izrazio je zabrinutost svih biskupa dramatičnim stanjem katolika u Republici Srpskoj, gdje ih je ostalo samo oko 5 posto od predratnog broja, kao i stalnim smanjenjem broja katolika u Federacije BiH koje je uvjetovano nesređenim političkim i gospodarskim uređenjem BiH.

Tokom susreta bilo je riječi o predstojećem pohodu pape Franje Sarajevu.

Istoga dana biskupi su pohodili i drugi odjel Državnog tajništva gdje ih je primio nadbiskup Paul Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i njegov suradnik mons. Henryk Mieczyslaw Jagodzinski. U razgovoru su razmatrani načini o tome što učiniti po pitanju opstanka katolika u BiH.

Biskupi su danas pohodili Kongregaciju za kler gdje ih je primio prefekt Kongregacije kardinal Beniamino Stella sa svojim suradnicima biskupima.