Etnička podjela obrazovnih sistema
1
Biografija ili životopis, konkurs ili natječaj?
Komentari (6)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sve jedan te isti jezik uz nešto sasvim normalnih unutarjezičnih razlika/varijacija. Problem je samo ime, dakle politika. I neka ispravno/normirano bude i konkurs i natječaj, i biografija i životopis, ionako su to etimološki različiti parovi, i te se riječi trebaju tretirati kao zasebne. A ne, kako to prosipaju u školama i fakultetima, bosanski je perspektiva, hrvatski je stajalište i gledište. Nešto najapsurdnije ikada! Ne može riječ pripadati jednom dijelu govornog područja i biti zabranjena ili odstranjena u drugom, a koristimo 90% iste gramatike i pravopise i svi se međusobno razumijemo.
taj se jezik uvijek trebao zvati jugoslavenski svakako to neko svojatanje naziva jezika u cilju politickih dobitaka je totalna glupost svaki jezik ima varijacije kao sto su izmedju npr istranina i rokera s\' moravu. pogledajte samo npr njemacku, italiju, spaniju, francusku ili englesku.
...biopis...konečaj...
profesor srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog 20 godina prije rata - poslije rata naziv promijenjen u \"bosanski\" - i neka je, zašto bismo ga mi zvali \"srpskohrvatski\" kad ga tako ne zovu ni srbi ni hrvati. samo što je pitanje NAZIVA JEZIKA političko pitanje, a jezik koji se govori \"na terenu\" je druga stvar. trenutno najbolji BOSANSKI, najčistiji i onako kako se manje-više oduvijek govorilo, govori se u zapadnom dijelu PC, u krajini, o to u banjaluci i prijedoru. problem s njima je što oni NE ŽELE naziv bosanski i insistiraju na \"srpskom\". u većini \"hrvatskih\" kantona (županija) govori se neka imitacija hrvatskog, koja je često i \"pravim\" hrvatima smiješna. a kod nas se u zadnje vrijeme forsira kroatizacija, ničim opravdana, upravo kako kaže ova mlada žena, i toga je narod svjestan, svaki dan to vidim i na duhovitim komentarima na ovom istom portalu. nije hrvatski samo TISUĆA i TJEDAN, nego i ono što se ne osjeti toliko drastično
obicno preseravanje. hrvati kazu zivotopis, jer je biografija kao strana rijec, a oni hoce domace. ali onda kazu suicid i edukacija (iz latinskog), jer se samoubistvo i obrazovanje koriste u srbiji - a ne daj boze imati iste rijeci kao u srbiji.
Na popisu izjasnite se kao BOSANAC Mi nismo ovce da se svrstajemo u torove Ako nas kao BOSANACA bude vise od 10% a Hrvata kao konstitutivnog naroda isto tako,SISTEM KONSTITUTIVNOSTI PADA,nemogu se OSTALI tretirati da nisu konstitutivni a ima ih vise nego Hrvata TADA SE USTAV MORA MIJENJATI Dosta nam je torova,trazimo ISTA PRAVA ZA SVE LJUDE U BIH