Harland na svjedočenju Karadžiću
0

"Bio sam očevidac prisilnog egzodusa nesrpskog stanovništva"

Sarajevo-x.com
David Harland
David Harland
Odgovarajući na unakrsna pitanja Radovana Karadžića, David Harland je rekao da je u periodu između 1993. i 1995. godine bio svjedok “nasilnog protjerivanja nesrpskog naroda širokih razmjera” iz BiH.

"Ja sam svakako vidio mnogo masovnog preseljenja stanovništva dok sam se kretao dolinom Drine ili oko Prijedora. Vidjela su se područja gdje je stotinu kuća spaljeno i samo jedna ne bi bila uništena, a na njoj je bilo napisano ‘srpska kuća’, što je pokazivalo da je ogroman broj nesrpskog stanovništva protjeran. Ja sam bio očevidac prisilnog egzodusa stanovništva”, dodao je svjedok, a prenosi BIRN - Justice Report.

Harland, nekadašnji službenik za civilne poslove pri komandi UNPROFOR-a u BiH, počeo je sa svjedočenjem 6. maja ove godine, kada je govorio o stradanju civilnog stanovništva u Sarajevu.

Karadžiću se, kao bivšem predsjedniku Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi za genocid počinjen u zaštićenoj enklavi Srebrenica, te u sedam drugih bosanskohercegovačkih općina, kao i za zločine protiv čovječnosti, progon te kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je svjedoku predočio mapu Sarajeva, te ga pitao da li su “srpska naselja” u tom gradu bila u “inferiornom položaju u odnosu na kote koje su držali bosanski muslimani”, što je svjedok potvrdio.

“Međutim, ako je suština da se stekne opći dojam da su srpske zajednice bile taktički inferiorne ili više izložene, mislim da je to ustvari inverzija stvarnosti, jer stvarnost je bila da su stotine hiljada ljudi živjele u dolini grada, i bile su vrlo izložene srpskoj vatri”, pojasnio je svjedok.

Harland je također kazao da mu je poznato da su “snage bosanskih muslimana” tokom 1994. godine “vršile snajpersku paljbu po civilima na Grbavici”, te da je veliki broj srpskih civila bio zatočen u logoru “Silos” u Tarčinu.

Na pitanje optuženog da li su srpski civili u Sarajevu i Tuzli držani “protiv svoje volje – kao taoci”, Harland je kazao da to ne smatra tačnim.

“Veliki broj njih je želio da ode, ali mislim da je veliki broj Bošnjaka isto želio da ode. Moje zapažanje me nije navelo na zaključak da su držani kao taoci, kako ste vi to rekli, samo zbog njihove nacionalnosti. Možda je bilo i takvih slučajeva, kada razmislim, ali to nije bila opća situacija”, pojasnio je svjedok.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Harlanda nastavit će se u ponedeljak, 10. maja ove godine.