BiH
0

Bijeljina: Radnici traže neisplaćene plate i doprinose

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
U bijeljinskom Osnovnom sudu danas je održano prvo ročište po tužbi radnika Fabrike opekarskih proizvoda iz Lopara koji su tužili direktora ove fabrike Sretena Stanivukovića zbog otkaza i neisplaćenih plata i doprinosa.

Advokat Borka Novaković, zastupnik radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom u fabrici, rekla je da je na prvoj raspravi koja je danas održana dogovoreno da se zaposleni i direktor naknadno sastanu i pokušaju da se dogovore bez suđenja, te da budu izmirene obaveze prema radnicima.

"Tražimo regres za pretprošlu i prošlu godinu, putne troškove, naknade za godišnje odmore, i sve što radnicima pripada. Pošto su svi proglašeni tehnološkim viškom, pripadaju im otpremnine koje su im umanjili i koje su bazirane na platama od 50 odsto, budući da su radnici bili prisiljeni da potpišu ugovore pod izmijenjenim okolnostima“, rekla je Novakovićeva.

Ona je istakla da, bez obzira na to što je fabrika u lošem stanju, ugovori koji su radnici bili prisiljeni da potpišu, otkazi i privatizacija predstavljaju smišljenu igru na štetu zaposlenih.

"Kad se pogleda odluka da svi radnici budu tehnološki višak, da ostane samo direktor koji nema kome biti direktor, jer fabriku čine i njeni radnici, može se reći da je sve to, imajući u vidu da je fabrika privatizovana, unaprijed smišljeno“, rekla je Novakovićeva.

Ona je izrazila spremnost za dogovor radnika i direktora fabrike da ne bi došlo do finansijskog vještačenja koje košta oko 3.000 KM, a koje će platiti strana koja izgubi spor. 

Sljedeće ročište biće održano 25. maja u slučaju da ne bude postignut dogovor radnika sa poslodavcem oko izmirivanja obaveza koje im po zakonu o radu i opštem kolektivnom ugovoru pripadaju.