{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Brčko: Radnici "Bosnaploda" stupili u štrajk

S
SRNA
24.2.2012. u 13:06
0
1
Brčko: Radnici "Bosnaploda" stupili u štrajk
0
Brčko: Radnici "Bosnaploda" stupili u štrajk
Preduzeće Bosnaplod
Radnici preduzeća za preradu i promet voća "Bosnaplod" Brčko stupili su jutros u štrajk zbog neislaćenih plata i doprinosa.
Oko 70 radnika u proizvodnji i sezonskih radnika obustavilo je proizvodnju zbog, kako kažu, nebrige poslodavca i vlasti distrikta koji su ih doveli na ivicu socijalne bijede i prosjački štap.

Ogorčeni radnici, uglavnom žene, okupljeni pred kapijom preduzeća kažu da neće nastaviti posao do ispunjenja zahtjeva.

"Posljednju platu smo primili za šesti mjesec prošle godine, a ima radnika kojima se duguje i po 10 ličnih dohodaka. Od danas pa nadalje svojih osam radnih sati ćemo provesti na kapiji preduzeća i tražimo sve ili ništa", rekla je Nasva Ademović u ime okupljenih radnika.

Podršku radnicima dao je predsjednik Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić, koji kaže da je ovo stvarna slika distrikta, gdje radnici koji rade u izrazito teškim uslovima zbog neuplaćenih doprinosa nemaju mogućnosti ni da se liječe.

"Ovo je primjer kako su vlasti upravljale procesima i umjesto da štite radnike oni su štitili pojedince koji su iz tih procesa izašli bogati. Ovdje ne mogu da amnestiram ni OHR koji je ovu firmu isticao kao primjer uspješne privatizacije što je sasvim suprotno", rekao je Kalajdžić.

Vlasnik "Bosnaploda" Nedžad Lević tvrdi da su problemi nastali zbog reklamacije robe, na osnovu čega je firma pretrpjela štetu od 1,5 miliona KM koju su radnici napravili.

"Firma je došla u vrlo tešku poziciju, snosi sve troškove i sada ćemo mi za sve te troškove teretiti i radnike", kaže Lević.

On kaže da radnici po osnovu sudske presude duguju oko 100.000 KM firmi, koja ima maksimalno razumijevanje prema tim ljudima.

U "Bosnaplodu" Brčko stalno je zaposleno 88 radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: