biznis
0

Banjalučki Jelšingrad u sudskom sporu, radnici bez 60 plaća

FENA
Bivšim radnicima banjalučke Fabrike alatnih mašina (FAM) Jelšingrad plaće nisu isplaćivane čak 60 mjeseci i neizvjesno je da li će naplatiti potraživanja koja u pojedinačnom iznosu prelaze i nekoliko desetina hiljada maraka.

Preduzeće je promijenilo naziv i vlasnika, ali su problemi ostali, kao i nezavršeni stečaj otvoren još 2009.godine.

Nakon što je kupila imovinu ove firme, Vlada Republike Srpske je dodala Jelšingradu samo prefiks Novi i prodala ga banjalučkom Građevinskom preduzeću Krajina, iako su ostali neriješeni problemi naplate potraživanja povjerilaca FAM Jelšingrada i sudski sporovi od čijeg ishoda najviše strahuju bivši radnici.

Protesti nisu puno pomogli, pa su se radnici preselili u sudnice banjalučkog Okružnog privrednog suda, gdje se vodi spor po tužbi banjalučke firme Euromotor protiv FAM 'Jelšingrada', koja traži isplatu 2,5 miliona maraka.

Radnici tvrde da su te pare njihove, jer su se u procesu stečaja odrekli 80 posto neisplaćenih plaća i ne pristaju na to da ostatak prepuste nekome ko je, kako navode, kupio jednu halu u krugu fabrike i to nakon što je stečaj otvoren.

"Oni su to napravili da bi preuzeli i drugi dio 'Jelšingrada' bez ijedne marke i to je suština cijele priče. Ovo je balast koji je i doveo do stečaja. Ljudi iz 'Euromotora' su preko nekadašnje uprave 'Jelšingrada' rušili našu firmu i sada treba da se zatru tragovi svih tih prljavih radnji“, tvrdi bivši radnik FAM Jelšingrada Jovica Knežević.

Sve što su do sada naplatili po osnovu zarada iz ranijeg perioda svelo se na četiri procenta od ukupnih potraživanja, pa pozivaju i vlast RS-a da im pomogne.

Međutim, iz Euromotora navode da, iako razumiju radničko nezadovoljstvo, oni nisu krivci i upućuju radnike da odgorovorne traže na drugoj adresi.

"FAM Jelšingrad je stvorila ogromna dugovanja i prema radnicima i prema povjeriocima, a neko je izmanipulirao radnike da svoj bijes usmjere ka 'Euromotoru', koji kao i oni potražuje svoj novac“, kaže pravni zastupnik Euromotora Zoran Bubić.

I oni i bivši radnici Jelšingrada čekaju odluku suda, samo što ne priželjkuju isti ishod.