BiH
8

Bijeljina, Doboj, Prijedor i Trebinje dobit će status grada

FENA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Općine Bijeljina, Doboj, Trebinje i Prijedor trebalo bi da uskoro dobiju status grada.

Vlada Republike Srpske (RS) je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci prihvatila informacije o zahtjevu ovih lokalnih zajendica za promjenu statusa te zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da izradi nacrte zakona o dodjeli statusa grada ovim općinama, kao i da pripremi nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

Ministri su donijeli i odluku o podjeli 152.668 maraka budžetskih sredstava za rad udruženja od javnog interesa za taj bh.entitet.

Sredstva se dodjeljuju za period od 1. januara do 31. maja ove godine, saopćeno je iz entitetske vlade.

Najveći novčani iznos i to 38.200 maraka ide Boračkoj organizaciji RS-a, Savezu logoraša RS-a bit će dodjeljeno 15.300 KM, Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS-a 18.300, a Savezu organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS-a dodjeljuje se 15.300 KM.

Znatno manji iznosi idu drugim organizacijama, pa tako Udruženju penzionera RS-a iz budžeta entiteta pripada 5.000 KM, Udruženju "Jasenovac – Donja Gradina" Banja Luka 2.500, Savezu općina i gradova RS-a 2.300, Udruženju amputiraca "Udas" Banja Luka 4.000, dok, primjera radi, Pokretu potrošača RS-a ide 3.000 KM.