BiH
2

BIHAMK: Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđeni i klizavi

Anadolija
Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra, a dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Livna i Šujice koji stvara snježne nanose, saopćeno je iz BIHAMK-a.

"Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na moguće odrone zemlje i kamenja na kolovoz. Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila", ističu iz BIHAMK-a.

Zbog izgradnje novog mosta obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-17 Stup-Rajlovac, na dionici od kružnog toka Briješće do raskrsnice ulica Rajlovac i Safeta Zajke. Alternativni pravac je preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoputa A-1), te na petlju Butila i dalje u smjeru Zenice (Jošanica), odnosno Mostara (Vlakovo).

"Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave, saobraćaj je preusmjeren kroz grad Sarajevo", dodaju iz BIHAKM-a.

Od ostalih puteva s aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-17 Zenica-Žepče, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-4.2 Bihać-Cazin i M-16 Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni i južni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlju Blatuša u Zenici.

Na graničnim prijelazima  nema dužih zadržavanja.