BiH
0

Zbog niskih temperatura moguća poledica u višim planinskim predjelima u BiH

FENA
Zbog većeg odrona na dionici M16.2 Jablanica-Prozor, potpuno je obustavljen saobraćaj.

Putne službe nalaze se na terenu i rade na čišćenju i osposobljavanju te dionice.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraća se ovoga jutra po mjestimično mokrom kolovozu i pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara. Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima moguća je poledica u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Jutros se vozačima skreće pažnja na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle na širem području: Jablanice, Sarajeva, Zenice, Doboja, Maglaja, Tuzle i Travnika te na djelimično vlažne i klizave kolovoze u tim područijima.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se magistralni putevi: M-17 Stup-Rajlovac, M-17 Zenica-Žepče i M-16 Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlju Blatuša u Zenici i magistralni put M-5 Sarajevo tranzit. Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

Izmjene u režimu saobraćaja: Magistralni putevi

M-4 Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07.00 do 18.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse. Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.M-6.1Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.Široki Brijeg-Mostar, zbog radova na rekonstrukciji raskršća u Širokom Brijegu, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. M-14.1 Bosanski Brod-Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu Šikare u vremenu od 08.00 do 16.00 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja. M-16 Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraća se usporeno, jednom trakom.Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na na miniranju kod HE Bočac 2 saobraćaj se obustavlja od 11.00 do 11.30 sati i od 13.30 do 14.00 sati.

M-16.2Jablanica-Prozor,zbog sanacionih radova saobraćaj se obustavlja u trajanju od 60 minuta, nakon čega se vozila propuštaju naizmjenično u trajanju od 15 minuta. Izuzetak su periodi od 07.00 do 08.30 sati i od 15.00 do 16.30 sati kada će vozila saobraćati naizmjenično jednom trakom, kao i nastupajući praznici (24. i 25.12.2015., te 01. i 02.01. 2016.) kada se radovi neće izvoditi.

M-17Stup-Rajlovac, zbog izvođenja radova na izgradnji mosta obustavljen je saobraćaj na dionici od kružnog toka Briješće do raskrsnice ulica Rajlovac i Safeta Zajke. Alternativni pravac je preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoputa A-1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenice (Jošanica) ili Mostara (Vlakovo). Putnička vozila mogu koristiti i privremeno izgrađenu obilaznicu (makadam) u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.

Zenica-Žepče, ponovo je u funkciji most na M-17 smjer Zenica-Žepče (u mjestu Želeća). U suprotnom smjeru (Žepče-Zenica) saobraća se i dalje obilaznicom, kroz naselje Rakovica.Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati).M-18Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila s više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Regionalni putevi

R-443 Visoko-Kiseljak zbog radova na postavljanju zaštitnih mreža od 07.30 do 16.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.R-459 Šibošnica-Lukavica-Čelić, zbog radova na deminiranju terena od 08.00 do 17.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Kanton Sarajevo

Zbog radova na izgradnji “A” Transferzale, obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Braće Mulić (od raskrsnice s ulicom Kurta Shorka do raskrsnice s ulicom Hajrudina Šabanije). Za vrijeme obustave, saobraćaj je preusmjeren u alternative pravce.- Zbog radova na deminiranju svakog radnog dana od 09.00 do 15.50 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja u ulici Vasilja Grđića. Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulici Envera Šehovića, saopćeno je iz BIHAMK-a.