|

U BiH suh i mjestimično mokar kolovoz, magla smanjuje vidljivost

U BiH suh i mjestimično mokar kolovoz, magla smanjuje vidljivost
0
F
FENA
28.12.2015. u 09:38
2
komentara
0

dijeljenja
U BiH suh i mjestimično mokar kolovoz, magla smanjuje vidljivost Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Bosni i Hercegovini saobraćaj se jutros odvija po pretežno suhom i mjestimično mokrom kolovozu. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, na širem području Kantona Sarajevo i u centralnim krajevima zemlje.
Zbog učestalih odrona skreće se pažnja na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce- Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Napominju se vozači da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Od puteva s aktuelnim radovima izdvajaju se: M-16,2 Jablanica-Prozor, M-17 Stup-Rajlovac, puteve na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlju Blatuša u Zenici i magistralni put M-5 Sarajevo tranzit.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

MAGISTRALNI PUTEVI M-4 Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07.00 do 18.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6.1Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

M-16Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Karanovac-Crna Rijeka zbog radova na na miniranju kod HE Bočac 2 saobraćaj se obustavlja od 11.00 do 11.30 sati i od 13.30 do 14.00 sati.

M-16.2Jablanica-Prozor, zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana moguće su povremene obustave do sat.

M-17Stup-Rajlovac, zbog izvođenja radova na izgradnji mosta obustavljen je saobraćaj na dionici od kružnog toka Briješće do raskrsnice ulica Rajlovac i Safeta Zajke. Alternativni pravac je preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoputa A-1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenice (Jošanica) ili Mostara (Vlakovo). Putnička vozila mogu koristiti i privremeno izgrađenu obilaznicu (makadam) u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i preko petlje Lašva.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati).

M-18Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje - mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

REGIONALNI PUTEVIR-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

KANTON SARAJEVO Zbog radova na izgradnji “A” Transferzale, obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Braće Mulić (od raskrsnice s ulicom Kurta Shorka do raskrsnice sa ulicom Hajrudina Šabanije).Za vrijeme obustave, saobraćaj je preusmjeren na alternative pravce.

Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Mehe Porobića (od raskrsnice sa ulicom Oteška do raskrsnice sa ulicom Bare kod Stupa), a vozila saobraćaju alternativnim pravcem. Obustava se ne odnosi na vozila izvođača radova, kao i vozila pravnih i fizičkih lica kojima je sjedište i prebivalište pomenuta ulica.

Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulici Skenderija.

MOSTAR Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar, saopćeno je iz BIHAMK-a.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...