U BiH se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, moguća poledica u planinskim predjelima

U BiH se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, moguća poledica u planinskim predjelima
9
F
FENA
25.11.2015. u 09:45
0
komentara
9

dijeljenja
U BiH se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, moguća poledica u planinskim predjelima
Saobraćaj se na većini puteva u Bosni i Hercegovini jutros odvija bez dužih zastoja.
Vozi se po pretežno mokrom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila. Zbog niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, posebno na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na planinskim prijevojima i u kotlinama, a izdvajaju se putni pravci: Ripač-Vrtoče, Bugojno-Novi Travnik, Konjic-Mostar, Resanovci-Drvar i Livno-Kupres.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i napominje se da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Povodom Dana državnosti BiH večeras do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na teritoriji FBiH.

Zbog izvođenja radova potpuno je obustavljen saobraćaj na petlji Blatuša u Zenici. Putnička vozila i vozila do 7,5 tona koriste petlju Radakovo, dok teretna vozila preko 7,5 tona koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad.

Do kraćih zastoja u odvijanju saobraćaja dolazi i na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi. Izdvajaju se magistralni putevi: Zenica-Žepče, Prozor-Jablanica, Bihać-Cazin i Jajce-Banja Luka.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Do kraja ovog mjeseca BIHAMK realizuje tradicionalnu saobraćajno-preventivnu akciju pripreme vozila za zimsku sezonu pod nazivom "Zima 2015”. Osnovni cilj akcije je omogućiti svim motorizovanim građanima besplatnu preventivnu kontrolu ispravnosti uređaja i sklopova na motornim vozilima i pripremu vozila i vozača za predstojeće zimske uvjete vožnje, a sve s ciljem poboljšanja sigurnosti cestovnog saobraćaja. Akciju realizujemo na 37 lokacija, u Auto-moto klubovima i servisima-organizacionim jedinicama SPI-a, kao i na pumpama PETROL-a. Detaljnije informacije o terminima i lokacijama realizacije akcije vozači mogu dobiti putem BIHAMK-ovog telefona 1282.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07.00 do 18.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-4.2

Skokovi-Srbljani, zbog radova na sanaciji klizišta, saobraća se jednom trakom uz povremene 15 minutne obustave.

M-5

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6

Grude-Vitina, zbog radova na izgradnji vodovoda Grabovo vrelo saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6.1

Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

Posušje (raskršće M-6.1 i R-420) u toku su sanacioni radovi, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz povremene obustave do 15 minuta.

Široki Brijeg-Mostar, zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice u Širokom Brijegu, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-14.1

Bosanski Brod-Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu Šikare u vremenu od 08.00 do 16.00 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.

M-16

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Karanovac-Crna Rijeka zbog radova na na miniranju kod HE Bočac 2 saobraćaj se obustavlja od 11.00 do 11.30 sati i od 13.30 do 14.00 sati.

M-16.2

Jablanica-Prozor, zbog sanacionih radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Moguće su povremene obustave u trajanju do 1 sat.

M-17

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i preko petlje Lašva.

Zenica-Žepče (u mjestu Želeća), zbog radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj se odvija privremenom obilaznicom kroz naselje Rakovica.

Mostar-Gnojnice - zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom.

Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.

M-18

Kladanj-Živinice, zbog radova na mostu u mjestu Gojsalići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Olovo-Srednje - zbog izvođenja radova na mostu preko rijeke Bioštice u Olovu saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

R-474 Novi Šeher-Jelah-Prnjavor (od kružnog toka do Doma kulture u Tešnju) - zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se jednom trakom.

KANTON SARAJEVO

- Zbog radova na deminiranju svakog radnog dana od 09.00 do 15.50 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja u ulici Vasilja Grđića.

- Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama Alije Nametka i Braće Mulić.

MOSTAR

-Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.