BiH
0

Bihać: Za v.d. dekana Ekonomskog fakulteta imenovan Mirsad Veladžić

FENA
Bihać
Bihać
Senat Univerziteta u Bihaću zbog nefunkcioniranja Nastavno-naučnog vijeća (NNV) Ekonomskog fakulteta, donio je danas odluku da preuzme njegova ovlaštenja u narednih šest mjeseci.

Problemi u funkcioniranju NNV ove visokoškolske ustanove, prisutni su već nekoliko mjeseci, a kulminirali su kada u njegovom radu nisu učestvovali profesori, već samo asistenti, kazao je predsjednik Senata i rektor Bihaćkog univerziteta, prof.dr. Refik Šahinović.

Po njegovim riječima, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da se otklone problemi u radu NNV, Senatu nije preostalo ništa drugo već da preuzme njegovu funkciju, a danas je održana i prva sjednica. Tajnim glasanjem donesena je odluka o razrješenju s dužnosti u odsustvu, suspendirane dekanese Ekonomskog fakulteta Mirele Kljajić-Dervić. Rektor Šahinović ranije je donio odluku o njenoj suspenziji, na osnovu izvještaja federalnog inspektora Ivana Čuljka. Suspenzija će trajati do okončanja njegove istrage o vjerodostojnosti uvjerenja, na osnovu kojeg je izabrana na tu funkciju.

Po Šahinovićevim riječima, u izvještaju se navodi da ono nije validno u pravnom prometu BiH. Naime, uvjerenje je izdano na Internacionalnom univerzitetu Philip Noel-Baker u Sarajevu, na Fakultetu menadžmenta, kojem je Kantonalna inspekcija zabranila rad na području Kantona Sarajevo.

Članovi Senata, potom su također tajnim glasanjem za vršioca dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta izabrali prof.dr. Mirsada Veladžića, koji je bio jedini kandidat. Veladžić, inače profesor na Biotehničkom fakultetu, na ovaj korak odlučio se, kako kaže, jer se niko drugi nije htio prihvatiti nagomilanih problema.

  • Prije svega radit ću na poboljšanju međuljudskih odnosa, čime ću omogućiti normalno odvijanje nastave i rad ove visokoškolske ustanove, kazao je Veladžić izražavajući nadu da će to biti u vrlo kratkom vremenu. Na sjednici je donesena i odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje dekana Ekonomskog fakulteta na četverogodišnji mandat, koji bi se prema očekivanjima trebao provesti do kraja ovog semestra.