|

Bihać: Protestovalo dvije hiljade budžetskih korisnika

Bihać: Protestovalo dvije hiljade budžetskih korisnika
11
A
Anadolija
17.12.2014. u 14:51
3
komentara
11

dijeljenja
Bihać: Protestovalo dvije hiljade budžetskih korisnika Foto: Anadolija
Danas su u Bihaću, na Gradskom trgu, održani protesti budžetskih korisnika. Sindikati predškolskog i osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona, Sindikat srednjeg obrazovanja nauke i kulture USK, Sindikat policije USK i Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova organizovali su dolazak oko dvije hiljade ljudi na centralni bihaćki trg.
Predsjednici sindikata su poručili kantonalnim vlastima  da neće odustati od svojih zahtjeva i da odlazeću i buduću vlast upozoravaju da će se izboriti za izmjene izbornog zakona koje se odnose na mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, tako da građani mogu mijenjati vlast kada god ona ne bude radila kako treba.

Oni su se pozvali i na hapšenje premijera USK (Hamdije Lipovače), ne imenujući ga direktno, ali s upozorenjem i novoj vlasti koja tek treba da se formira u Skupštini USK, da ih isto čeka ako se budu bavili kriminalom.

Zahtjevi demonstranata su da se implementira potpisani sporazum sa sindikatima, odnosno da se isplati plata za 10. i 11. mjesec, topli obroci za tri mjeseca, naknade za putovanje na posao i svi drugi dodaci na koje imaju pravo, a koji nisu isplaćivani 2012, 2013. i 2014. godinu.

Također zahtijevaju da se dječji vrtići vrate na budžete kao korisnici, da se depolitizira obrazovanje i iznađu sredstva za isplate budžetskim korisnicima po osnovu dobivenih tužbi protiv Vlade USK, te da se ne kreće u smanjenje plaća korisnicima budžeta.

Ukoliko se vlasti ogluše o njihove zahtjeve, iz sindikata poručuju da su spremni na radikalnije mjere, odnosno da će stupiti u generalni štrajk već početkom naredne godine. Protestno okupljanje je završeno i demonstranti su se razišli već oko 13 sati.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...