BiH
0

Sindikati budžetskih korisnika USK-a održali jednosatni protest u Bihaću

FENA
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Više hiljada članova Sindikata budžetskih korisnika Unsko-sanskog kantona (USK) danas su na Gradskom trgu u Bihaću od 11 do 12 sati održali protest upozorenja.

Protesti su organizirani jer Vlada USK-a nije ispoštovala dogovor, kojim je bila utvrđena dinamika isplate svih dugovanja iz ove, ali i prethodnih godina.

Uz isplatu plaća za oktobar i novembar, naknade za topli obrok za tri mjeseca, sindikati traže isplatu i svih dugovanja po drugim osnovama, izjednačavanje prava porodilja za sve budžetske korisnike, obračunavanje minulog rada u skladu sa zakonom, te izdvajanje sredstava za isplatu pravosnažnih sudskih rješenja.

Također zahtijevaju da se vrtići vrate na budžet kao korisnici, a ne da se finansiraju grant sredstvima koja su nedovoljna za njihove potrebe, a poručili su da ne prihvataju nikakvo smanjenje plaća, koje je najavljeno.

"Ukoliko se vlasti ogluše o naše zahtjeve, spremni smo i na generalni štrajk, koji ćemo organizirati već početkom naredne godine", poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) za USK Muhamed Mahmutović.