Blokirat će prelaz
0

Bihać: Mirni protesti poljoprivrednika na GP Izačić

FENA
Izačić
Izačić
Dvosatnim mirnim protestom u neposrednoj blizini Graničnog prelaza Izačić kod Bihaća preko 100 poljoprivrednih proizvođača sa područja Unsko-sanskog kantona (USK) izrazilo je svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćenih poticaja s federalnog nivoa za prošlu godinu.

Radi se većinom o proizvođačima mlijeka, članovima Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK-a, koji je zajedno sa Seljačkim savezom Federacije BiH, pokrenuo rješavanje nagomilane problematike.

"Od Vlade FBiH i resornog ministra tražimo hitnu isplatu poticaja, kako žetva i jesenja sjetva ne bi došla u pitanje", kazao je novinarima predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK-a, Husejin Smajlović naglašavajući da su u protivnom spremni na radikalnije mjere.

Ukoliko im se zahtjevi ne ispune, kako je dodao, blokirat će granični prelaz poljoprivrednom mehanizacijom.

Savez broji oko 6.000 poljoprivrednika, od čega preko 4.000 proizvođača mlijeka.

Njima se, prema Smajlovićevim riječima, samo za premije za devet mjeseci prošle godine duguje oko šest miliona KM. Iako u ukupnoj proizvodnji mlijeka u Federaciji učestvuju sa preko 40 posto, uzgoj junica se ne potiče zbog čega su ogorčeni, dodao je.

Sem toga, iako je juli, resorno ministarstvo još nije uradilo pravilnik za isplatu poticaja za 2011. godinu, što je nedopustivo prema mišljenju poljoprivrednika, jer ne znaju koje će kulture biti obuhvaćene poticajima.