{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivredna udruženja najavila proteste 8. augusta

F
2.8.2011. u 17:07
0
0
Poljoprivredna udruženja najavila proteste 8. augusta
0
Poljoprivredna udruženja najavila proteste 8. augusta
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Predstavnici više udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH, nakon sastanka u Bihaću o Programu utroška sredstava-Podrška za poljoprivredu, utvrđenih budžetom Federacije BiH za ovu godinu, donijeli su odluku da će 8. augusta održati proteste na četiri granična prijelaza i ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu. Poljoprivrednici traže ostavku federalnog ministra poljoprivrede, isplatu dugovanja za poticaje iz prošle i prvi kvartal ove godine po hitnom postupku, te stavljanje van snage odluke Vlade dok se ne izmijene program i pravilnik.
Program koji je usvojila Vlada, federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović objavio je po svom nahođenju, kako njemu odgovara, izjavio je predsjednik Koordinacije udruženja poljoprivrednika F BiH Mehmed Nikšić.

Prema njegovim riječima, program kao i pravilnik nijedno federalno udruženje nije vidjelo, a prije objave trebala je biti provedena i javna rasprava.

"Iako sredstva od 54 miliona KM nisu dovoljna mi ne tražimo više novaca, već tražimo pravilniju raspodjelu", istakao je Nikšić.

Zaključeno je i da će predstavnici poljoprivrednih udruženja prisustvovati sastanku kojeg je resorni ministar sazvao za četvrtak 4. augusta u Sarajevu, nakon čega će odlučiti da li će biti održani samo protesti ili će se ići na potpunu blokadu graničnih prijelaza i zgrade Vlade F BiH.

Ukoliko se odluče za blokadu, ona će trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Iako su na sastanak bili pozvani predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH, visoki predstavnik, te predstavnici delegacije EU u BiH, niko se nije pojavio.

"Sastanku je prisustvovao samo pomoćnik ministra Stipe Šakić koji nam nije mogao dati nikakve odgovore, već je tvrdio da su to dugovanja Vlade iz ranijeg mandata, što je van pameti", kazao je predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona Husejin Smajlović.

Prema njegovim riječima, Unsko-sanski kanton je najviše pogođen ovim programom, a dugovanja iz prošle i prva tri mjeseca ove godine su veća od pet miliona KM.

Ovim programom poljoprivredna proizvodnja će se u ovoj godini umanjiti za više od 35 posto, a ako se tako nastavi u naredne četiri godine neće biti nijednog muznog grla na području Kantona, smatra Smajlović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: