Saradnja sa susjednom Hrvatskom
0

Bihać i Karlovac napravili projekt prekogranične saradnje

FENA
Bihać
Bihać
U Bihaću je danas prezentiran još jedan zajednički prekogranični projekt ovog i grada Karlovac iz susjedne Hrvatske, s njihovim partnerima. Projekt, koji je apliciran prema IPA pozivu, nosi naziv "Tournet - zajednički razvoj turističke ponude“.

Cilj projekta, kako je kazano, odnosi se na integraciju i povezivanje ekonomije u pograničnom području, povezivanjem pružalaca turističkih usluga, lokalnih vrijednosti i proizvoda, poticanjem prekogranične saradnje i poboljšanjem kapaciteta u području turizma.

Ukupna vrijednost projekta je 470.000 eura, dok je vrijednost projekta s bh. strane više od 216.000, a od toga će Evropska unija sufinansirati oko 175.000 eura. Ukoliko ovaj projekt bude prihvaćen u martu, s njegovom realizacijom krenulo bi se već početkom ljeta.

Bihać ovim projektom nastoji postići poboljšanje prekograničnih proizvoda i usluga, a što obuhvata rekonstrukciju male turističke infrastrukture, kazao je općinski načelnik Albin Muslić, dodajući da se time želi postići identifikacija ovdašnjih autentičnih proizvoda.

Osim Općine Bihać, partneri u projektu s bh. strane Privredna komora USK-a, PLOD Centar i Općina Cazin, a s hrvatske osim Grada Karlovca tu su i karlovačka Turistička zajednica, Centar za razvoj kontinentalnog turizma, te gradovi Sisak, Slavonski Brod i Duga Resa.