BiH
0

Predstavljen projekt za podršku industriji turizma u BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Projekt pod nazivom "Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u BiH", koji ima za cilj postaviti temelj za razvoj održive industrije turizma u BiH u okviru priprema za članstvo u Evropskoj uniji, prezentiran je danas u Sarajevu.

Kako je istaknuto na današnjoj prezentaciji, svrha projekta je unapređenje sposobnosti bh. struktura podrške turizmu na državnom, entitetskom i nivou Brčko Distrikta da bi odgovorili postavljenim izazovima rastuće industrije turizma.

Implementacija projekta bit će usmjerena na uvezivanje klastera i razvijanje sveobuhvatne ponude da bi turisti, strani i domaći, ostajali više dana na jednom području, ali da bi u toku boravka imali različite ponude, kao npr. rafting, brdske šetnje, obilasci jezera i znamenitosti.

Tim liderica na projektu Mary McKeon, koja dolazi iz Irske i već dugo radi na razvoju turizma, naglašava da bi se, budući da Irska i BiH imaju sličnu historiju, irski model turizma mogao primijeniti i na BiH radi zapošljavanja većeg broja ljudi iz raznih djelatnosti.

U toku trajanja projekta nastojat će se harmonizirati zakoni o turizmu u dva entiteta i Brčko Distriktu, kao što je npr. klasifikacija smještajnih kapaciteta, a radi promoviranja bh. turizma u svijetu u septembru će biti organizirana posjeta stranih novinara i turističkih radnika.

U projekt će, prema najavama, biti uključeni svi radnici u turizmu od najnižeg turističkog operatera do ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da bi po okončanju projekta BiH imala stručno osoblje koje će moći odgovoriti na sve turističke zahtjeve.

Još jednom je naglašeno da je turizam pokretačka snaga razvoja ekonomije države, a razvijena turistička industrija osigurava povećanje prihoda i otvara nova radna mjesta.

Projekt pod nazivom "Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u BiH" traje dvije godine do februara 2013. godine i implementira se sredstvima Evropske unije oko 1,9 miliona eura.