Ban Ki-moon
0

"BiH značajno doprinosi očuvanju međunarodnog mira"

FENA
Bakir Izetbegović i Ban Ki-moon u New Yorku
Bakir Izetbegović i Ban Ki-moon u New Yorku
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se jučer u New Yorku s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, saopćeno je iz Izetbegovićevog ureda.

Tokom susreta razgovarano je o situaciji u našoj zemlji i u regionu te aktuelnim temama u međunarodnim odnosima. Generalni sekretar UN-a naglasio je da Bosna i Hercegovina odlično obavlja dužnost nestalne članice Vijeća sigurnosti i daje značajan doprinos očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Ban Ki-moon je naročito pohvalio predsjedavanje naše zemlje Vijećem sigurnosti tokom januara, ocijenivši da je tematska debata BiH o postkonfliktnoj izgradnji institucija bila izuzetno uspješna.

Pokazavši veliki interes za dešavanja u našoj zemlji i regionu, generalni sekretar UN-a je istakao da je stabilnost našeg regiona od ključnog značaja za međunarodni mir i sigurnost.

Izrazio je spremnost da posjeti BiH i zemlje regiona, da na taj način pruži svoju podršku procesu pomirenja, integracija i jačanja regionalne saradnje.

"Uspješan nastup BiH u Vijeću sigurnosti UN-a dokaz je da je naša zemlja u proteklih petnaest godina napravila veliki napredak i značajno afirmirala svoj međunarodni ugled te postala relevantan faktor u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti", istaknuo je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, istakavši da će BiH nastaviti da zastupa principijelne stavove i da se zalaže za pravična rješenja u međunarodnim odnosima.

Izetbegović je zahvalio generalnom sekretaru UN-a na naporima koje ulaže u mirovnom procesu na Bliskom istoku te u iznalaženju efikasnih mehanizama za zaštitu stanovništva u oružanim sukobima te naglasio da iskustva i naučene lekcije iz BiH mogu značajno doprinijeti rješavanju problema u ovim oblastima.

Osvrnuvši se na trenutnu situaciju u našoj zemlji, Izetbegović je rekao da se u predstojećem periodu posebna pažnja mora posvetiti izgradnji institucija u skladu s evropskim standardima, ubrzanom ekonomskom razvoju i obnovi međunacionalnog povjerenja.

To se može postići dijalogom, dogovorom i iznalaženjem kompromisnih rješenja jer je to jedini put za postizanje trajne stabilnosti i prosperiteta u našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se sastao i sa stalnim predstavnicima Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Vitalijem Čurkinom i Susan Rice te sa stalnom predstavnicom Brazila Mariom Viotti, u svojstvu predsjedavajuće Vijeća sigurnosti za februar.