{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a o političkoj situaciji u BiH

F
9.5.2011. u 08:01
0
9
Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a o političkoj situaciji u BiH
0
Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a o političkoj situaciji u BiH
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Valentin Inzko boravit će u New Yorku i Washingtonu od 9. do 11. maja, gdje će UN-u podnijeti svoj polugodišnji izvještaj i sastati se s visokim dužnosnicima UN-a i Vlade SAD-a, najavljeno je iz OHR-a.
U razgovorima i obraćanjima visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a će naglasiti da se BiH suočava s jednom od najtežih političkih kriza od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Prije svega, referendum u RS-u o državnom pravosuđu predstavlja očit napad na Dejtonski mirovni sporazum i postignuća od njegovog potpisivanja, navodi se u saopćenju.

Zbog zastoja, nepopustljivosti i uskih političkih interesa, zemlja još nema centralnu vlast - sedam mjeseci nakon izbora, što ima štetne posljedice na svakodnevni život građana, blokira napredak BiH na putu u Evropsku uniju i NATO, sprečava ekonomski oporavak te značajno odgađa razmatranje zatvaranja Ureda visokog predstavnika.

U ponedjeljak će visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u New Yorku obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o teškoj političkoj situaciji u BiH.

U utorak će visoki predstavnik u Washingtonu obaviti razgovore s višim dužnosnicima u Vijeću nacionalne sigurnosti, a nakon toga će se sastati s nekoliko američkih eksperata za vanjsku politiku, te će se obratiti američkom Institutu za mir (USIP).

Planirano je da se visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Valentin Inzko u srijedu u Washingtonu sastane sa zamjenikom američkog državnog sekretara Jamesom Steinbergom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Thomasom Countrymanom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: