John McCain u Sarajevu
0

"BiH više ne smije gubiti vrijeme"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i vjeruju da su jedini put u sigurnu i prosperitetnu budućnost evropske i evroatlantske integracije, rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu američki senator John McCain, koji je, zajedno sa senatorom Josephom Libermanom predvodio delegaciju Kongresa SAD-a u posjeti BiH.

McCain je upozorio da je važno da se više ne gubi vrijeme.

"Znamo da predstoje izbori, ali smo također zahtijevali od članova Predsjedništva BiH da potaknu rješavanje preostalih pitanja koja su prepreka za integraciju zemlje u EU i NATO", kazao je on.

Naveo je da je prilikom susreta američke delagacije sa članovima Predsjedništva i Ministarstva odbrane razgovarano i o nekoliko drugih stvari, kao što je višak naoružanja i municije te "strašni" problem mina koje još treba očistiti uz međunarodnu pomoć.

McCain je, međutim, izrazio razočarenje zbog dva nedavna neuspjeha, uključujući pokušaj američkog posrednika Jamesa Steinberga i Evropske unije Carla Bildta, ali je naglasio da SAD i dalje potiču bh. partije da postignu sporazum o tim pitanjima da bi BiH zauzela svoje mjesto u evropskoj zajednici i svijetu.

Senator Liberman je istakao da je Dayton značio kraj rata, ali nije garantirao mirnu, ujedinjenu, zajedničku budućnost za BiH.

"Taj posao se nastavlja, a na sastanku sa članovima Predsjedništva oni su se svi složili o cilju - članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji i bili su razočarani zbog odbijanja NATO-a da BiH dobije status MAP (Akcioni plan za članstvo)", kazao je on.

Međutim, naglasio je Liberman, članovi Predsjedništva su priznali da zajednički cilj koji postoji kada su u pitanju ulazak u NATO i EU ne postoji kada je pitanju unutrašnja integracija, "a činjenica je da su ova dva pitanja neizbježno povezana".

"To će zahtijevati da vlasti i lideri naprave napredak na prevazilaženju historijskih podjela i izgrade državnu vladu da bi se ostvarilo članstvo u NATO-u i EU", kazao je on.

Liberman smatra da će ovogodišnji opći izbori u BiH dati njenim građanima veoma važnu priliku da naprave izbor.

"To nije samo izbor između različitih kandidata. To je izbor između toga da li žele da njihova zemlja ide natrag prema podjelama i neprijateljstvima ili da li žele da njihova zemlja ide naprijed ka jedinstvu, a put ka jedinstvu je put ka NATO-u, EU, stabilnosti, prosperitetu, slobodi i vladavini prava", poručio je.

Senator McCain je odao priznanje pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su učestvovali u misijama u Iraku i Afganistanu.

"Zahvalni smo za hrabrost i službu koju su pokazali ti veliki mladi muškarci i žene iz Oružanih snaga BiH", rekao je McCain.