Carl Bildt
0

"BiH već ima sankcije, a to je zaostajanje za susjedima"

SRNA
Carl Bildt (Foto: AP)
Carl Bildt (Foto: AP)
Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt smatra da samo vlasti BiH mogu povesti zemlju naprijed, navodeći da nisu svi evropski zvaničnici uvjereni da eventualne sankcije prema političarima u BiH pomažu kada je riječ o formiranju vlasti i vođenju zemlje.

"Ne mislim da su sankcije produktivne, ne kada je riječ o ovim pitanjima", rekao je za "Glas Amerike" Bildt, koji je i ministar inostranih poslova Švedske.

On je naveo da BiH već ima sankcije - a to je zaostajanje za ostalim državama, kao naprimjer po pitanju bezviznog režima, jer je BiH bila iza svih ostalih zemalja zahvaljujući nesposobnosti svojih političara da bilo šta odluče. 

Odgovarajući na pitanje šta reći svima u BiH koji od Brisela očekuju neke korake, Bildt je odgovorio da "ne treba da ih očekuju". 

"Treba da očekuju zaključke svojih političkih lidera, u Sarajevu ili bilo gdje u BiH, da bi približili stavovi i formirali vlast za dobrobit BiH. Samo domaća vlast može povesti zemlju naprijed. Ponavljam ovo već desetak godina, ali, izgleda da ne pomaže", istakao je Bildt.

On je naglasio da pitanja kao što su promjena Ustava, formiranje vlasti, ekonomska politika nikada neće biti riješena u Briselu i da se ona moraju riješiti u Sarajevu.

"Riječ je o istoj politici kakvu imamo prema bilo kojoj evropskoj zemlji. Uz to, imamo i mirovni sporazum, što je važno. Međutim, mirovni sporazum se bavi tek nekim od osnovnih, ključnih pitanja, a ukupan proces evropskih integracije je daleko veći od mirovnog sporazuma. Riječ je o krupnom, zahtjevnom procesu”, istakao je Bildt.