|

"EU preuzima posao - OHR je prošlost"

"EU preuzima posao - OHR je prošlost"
0
S
SRNA
26.1.2011. u 20:20
67
komentara
0

dijeljenja
"EU preuzima posao - OHR je prošlost" Carl Bildt
Ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt izjavio je da će ključna međunarodna pomoć BiH u budućnosti ići preko specijalnog predstavnika EU, dok je OHR institucija koja pripada prošlosti.
"Kancelarija specijalnog predstavnika EU će biti ključ i toj instituciji pripada budućnost. OHR je još tu, ali više pripada prošlosti, a nikako budućnosti", objasnio je u intervjuu za Srnu Bildt, koji je bio prvi visoki predstavnik u BiH.

On je naglasio da je međunarodna zajednica već predala odgovornost domaćim liderima za vođenje BiH.

"Neće međunarodna zajednica voditi BiH. Naša poruka je da su otvorena vrata za članstvo u EU i da će domaći političari, kao i mi nekada u Švedskoj, morati da preduzmu neophodne korake", rekao je ministar inostranih poslova Švedske.

Bildt ocjenjuje kao dobar i pozitivan potez inicijativu njemačkog kalncelara Angele Mrekel da pomogne procesu ustpostavljanja vlasti u BiH, ali i druge neophodne reformama.

Zemlje u susjedstvu dobro napreduju

"Vidjet ćemo šta će iz toga da proistekne. Naravno, pratimo situaciju i u kontaktu smo sa Berlinom po tom pitanju", naglasio je Bildt.

Švedski šef diplomatije navodi da zemlje susjedi BiH preduzimaju korake neophodne na putu za članstvo u EU.

"To se dešava u Hrvatskoj i počinje da se dešava u Srbiji, Crna Gora napreduje dobro, a i u BiH se tačno zna šta je potrebno učiniti u tom smislu", rekao je Bildt.

On je naglasio da će mehanizmi koje će imati na raspolaganju specijalni predstavnik EU u BiH biti manje – više oni koji su i u drugim zemljama koje nastoje da budu punopravni član.

"Da bi BiH postala članica EU u suštini mora provesti mnoge zakone i regulative koje dolaze sa članstvom", rekao je Bildt.

On je objasnio da će to zahtijevati mnogo tehničke pomoći koja je bila slična onoj kada se Švedska pridruživala EU.

"BiH u tom smislu neće predstavljati nikakav izuzetak. Tako da ćete uskoro vidjeti veliku kancelariju EU koja će biti odgovorna da pruža pomoć u svim tim pitanjima", istakao je Bildt.

Bildt u ovom trenutku ne može da kaže da li će do ustavnih promjena u BiH doći ove godine, ali je siguran da će se one u svakom slučaju dogoditi.

Rješenja bila poznata još u Butmiru

"Jasno je da u BiH postoji potreba da se Ustav prilagodi po različitm pitanjima. U Butmiru su svi 'u grubo' znali o čemu je riječ i gdje su rješenja" napomenuo je on.

Govoreći o nephodnosti provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", Bildt je istakao da je neophodno da zemlja to izvrši kako bi nastavila da napreduje na putu ka EU.

"Možete to nazvati sankcijama ili kako god hoćete, ali neprovođenje presude znači da BiH ne napreduje na putu ka EU dok ostale zemlje čine sve da bi napredovale. Uporedite to sa pitanjem vizne liberalizacije u kojem je BiH, takođe, zaostajala za drugim zemljama i to što se dešavalo bilo nepotrebno. Ali stvari stoje tako", kaže Bildt.

Švedski ministar inostranih poslova smatra je da će o stepenu decentralizacije zemlje, ali i o drugim pitanjima morati da se dogovore političari iz BiH

"O pitanju uređenja zemlje domaći političari su ti koji trebaju postići kompromise. Velika promjena koja će se dogoditi je da će BiH što bude više napredovala ka EU više zavistiti od odluka donesenih u Briselu", zaključio je Bildt.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...