{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH u EU može ući samo kao jedinstvena država"

F
19.2.2010. u 10:15
0
13
"BiH u EU može ući samo kao jedinstvena država"
0
"BiH u EU može ući samo kao jedinstvena država"
Foto: Reuters
Visoka predstavnica Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je u četvrtak u Beogradu kako u BiH u Uniju može ući samo kao jedinstvena država.
"Bosna i Hercegovina u EU može nastupiti isključivo jednoglasno, ali istovremeno mora poštovati pojedinačna ljudska prava i različite kulture konstitutivnih naroda" , naglasila je Ashton i dodala kako Unija nikada neće prihvatiti cijepanje BiH te da će je prihvatiti u članstvo s njezinim snažnim entitetima, ali kao jedinstvenu i funkcionalnu državu.

Na sastanku s predstavnicima civilnog sektora Ashton je istakla da saradnja Srbije s Haaškim tribunalom ostaje središnje pitanje te da očekuje da će i naredni izvještaj Sergea Brammertza biti pozitivan kao i prethodni.

Ashton je pohvalila inicijativu predsjednika Tadića da se masakr u Srebrenici osudi parlamentarnom rezolucijom ocijenivši to "važnim korakom u suočavanju sa zločinima i duhovima prošlosti".

Visoka predstavnica Evropske unije naglasila je kako Unija od zemalja koje pretenduju na članstvo očekuje razvijanje dobrosusjedskih odnosa u regiji te da se u tom kontekstu i Kosovu mora omogućiti sudjelovanje u projektima regionalne suradnje.

"Shvatamo da je za Srbiju Kosovo važno pitanje. Ma kako naša stajališta o statusu bila različita, to nas ne treba sprječavati da radimo na rješavanju praktičnih pitanja", rekla je Ashton pozvavši Srbiju na unaprjeđenje regionalne saradnje koja uključuje i Kosovo.

"Kosovu se mora omogućiti da na praktičan način sudjeluje u projektima regionalne saradnje", istaknula je Ashton u susretu s predstavnicima srbijanskog civilnog društva.

Ona je dodala da je Kosovo sastavni dio evropske strategije za regiju zapadnog Balkana te da i kosovske vlasti moraju uraditi mnogo više na ispunjavanju njihovih obaveza i poboljšati uvjete života svih građana.

"Mi ćemo pružiti potrebnu pomoć. Željno čekamo dan kada će Kosovo i Srbija razriješiti međusobne nesuglasice", kazala je Ashton ističući da zemlje regije moraju riješiti svoje bilateralne i granične probleme te da je budućnost cijelog zapadnog Balkana u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: