Nakon Sarajeva
0

Catherine Ashton u Beogradu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton boravi u četvrtak u prvoj posjeti zapadnom Balkanu, koji je proglasila jednim od svojih najvećih prioriteta u narednih pet godina.

Ona je u četvrtak, nakon boravka u Bosni i Hercegovini, doputovala u Beograd u kojem tamošnji dužnosnici kažu da prije svega očekuju njezinu podršku u ubrzavanju procesa učlanjenja Srbije u Evropsku uniju i očekuju da će taj proces i ubuduće ostati odvojen od odnosa Srbije prema Kosovu, što je trenutno i službeni stav Bruxellesa.

Ashton je po dolasku u glavni grad Srbije izjavila da je suradnja Beograda s Haškim tribunalom (ICTY) ključna za daljnje integracije Srbije u EU i izrazila nadu da će i novo izvješće glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Srbije s ICTY-em biti pozitivno kao i prethodno.

Lokalni mediji prenose da je Lady Ashton tokom sastanka s predstavnicima nevladinog sektora u Srbiji naglasila i da Evropska unija smatra kako Kosovo ima evropsku budućnost i da na pragmatičan način mora postati partner u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu.

Visoka predstavnica EU-a, prenose isti izvori, pozdravila je inicijativu predsjednika Srbije Borisa Tadića o usvajanju rezolucije o Srebrenici, ocjenjujući da će to doprinijeti pomirenju na Balkanu.

Ashton je istaknula da razlike koje postoje oko Kosova ne treba da uspore rješavanje tekućih problema, javio je BBC.

"Kosovo mora biti partner u regionalnoj suradnji", rekla je ona i dodala da bez obzira na različite stavove zemalja članica EU kao cjelina gleda na njega kao na regiju s evropskom budućnosti.

Visoka europska dužnosnica u Beogradu bi prema najavama trebalo da razgovara sa, pored ostalih, predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem.

Najavljeno je da će Lady Ashton u petak posjetiti Prištinu.