OSCE
0

BiH treba da zadrži sadašnji sistem otvorenih listi

FENA
Iako su i sistem otvorenih i zatvorenih listi u skladu s međunarodnim standardima, Misija OSCE-a u BiH preporučuje da naša zemlja zadrži sadašnji sistem otvorenih listi, rečeno je danas Feni u ovoj organizaciji, a u povodu prijedloga pojedinih političkih stranaka da bude ukinut sistem otvorenih listi.

"Otvorene liste nude biračima mogućnost da ukažu na kandidata kojeg preferiraju unutar stranačke liste. To pojačava otvorenost i transparentnost izbora te istovremeno povećava odgovornost izabranih zvaničnika", kazala je glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić.

Ona ističe da, izražavajući prednost koju daju određenim kandidatima, birači mogu da promijene redoslijed kandidata na listi. Sa zatvorenim listama, političke stranke određuju redoslijed kandidata na glasačkom listiću, a birači pružaju podršku čitavoj listi bez ikakve mogućnosti da promijene redoslijed dodjele mandata kandidatima.

U OSCE-u pojašnjavaju da su zastupali sistem otvorenih listi od njegovog uvođenja 2000. Misija je reagirala protiv prijedloga za sistem zatvorenih listi, naglašavajući činjenicu da otvorene liste pojačavaju odgovornost prema javnosti koju imaju izabrani zvaničnici, pošto dozvoljavaju biračima da izraze prednost koju daju određenim kandidatima unutar liste.

S druge strane, U OSCE-u naglašavaju da je osnovni princip demokratskih izbora da mandati osvojeni na izborima pripadaju izabranim kandidatima, a ne stranci.

"Što se tiče prijedloga da mandati pripadaju stranci, međunarodni standardi ne omogućavaju tu opciju. Osnovni princip demokratskih izbora glasi da mandat uvijek pripada izabranom kandidatu putem sistema otvorenih ili zatvorenih listi. Na taj način je osigurana individualna odgovornost za odluke koje donese izabrani zvaničnik", kazala je Feni Čaušević-Podžić.

Pojedine stranke u BiH zalažu se za uvođenje zatvorenih listi na kojima glasači ne bi imali pravo birati kandidate pojedinačno, nego bi mogli samo zaokruživati stranku.

Ovi prijedlozi su na razmatranje dostavljeni Interresornoj radnoj grupi za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH, a cijeli posao vezan za izmjene zakona treba biti završen do donošenja odluke o raspisivanju općih izbora.