BiH
0

SDA za zatvorene liste i protiv povećanja izbornog praga

SRNA
SDA (Foto: Arhiv)
SDA (Foto: Arhiv)
Stranka demokratske akcije (SDA) je ponovila svoje zalaganje za uvođenje zatvorenih izbornih lista i protivljenje povećanju izbornog praga.

SDA u saopštenju za javnost tvrdi da su zatvorene liste demokratska tekovina koja se, uz različite varijacije, primjenjuje u većini zemalja EU i demokratskog svijeta.

Kao argumenti koji su Predsjedništvo SDA opredijelili za zatvorene liste navode se obezbjeđivanje zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i ostalih u svim parlamentima u BiH, obezbjeđivanje zastupljenosti žena i mladih, koji su, smatraju u ovoj stranci, prema aktuelnim odredbama Izbornog zakona rijetko imali mogućnost biti izabrani u poslaničke klupe.

SDA vjeruje da bi uvođenjem zatvorenih lista bila obezbijeđana i ravnomjerna teritorijalna zastupljenost u višečlanim izbornim jedinicama, kantonalnim, gradskim i opštinskim skupštinama, zadovoljavajuća kvalifikaciona struktura poslanika te sprečavanje izbornih prevara dopisivanjem preferencija od strane biračkih odbora.

   "SDA će se o pitanjima zatvaranja lista i da li mandat treba pripadati pojedincu ili  stranci opredijeliti za onu praksu koja prevladava u zemljama evropske parlamentarne demokratije", ističe se u saopštenju stranke i odbacuju izjave i komentare da SDA zatvorenim listama želi eliminisati neke od kandidata koji nisu po volji aktuelnom rukovodstvu. 

Na listama će se naći samo najbolji kandidati koje SDA ima, tvrde iz stranke i ponovo ističu protivljenje povećanju izbornog praga, što je, kako je navedeno, prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 

Interresorna radna grupa za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da se izjasni o političkim prijedlozima za izmjenu zakona, među kojima su i uvođenje zatvorenih lista te povećanje izbornog praga sa tri na pet posto.