{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA za zatvorene liste i protiv povećanja izbornog praga

S
31.1.2010. u 14:43
0
15
SDA za zatvorene liste i protiv povećanja izbornog praga
0
SDA za zatvorene liste i protiv povećanja izbornog praga
SDA (Foto: Arhiv)
Stranka demokratske akcije (SDA) je ponovila svoje zalaganje za uvođenje zatvorenih izbornih lista i protivljenje povećanju izbornog praga.
SDA u saopštenju za javnost tvrdi da su zatvorene liste demokratska tekovina koja se, uz različite varijacije, primjenjuje u većini zemalja EU i demokratskog svijeta.

Kao argumenti koji su Predsjedništvo SDA opredijelili za zatvorene liste navode se obezbjeđivanje zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i ostalih u svim parlamentima u BiH, obezbjeđivanje zastupljenosti žena i mladih, koji su, smatraju u ovoj stranci, prema aktuelnim odredbama Izbornog zakona rijetko imali mogućnost biti izabrani u poslaničke klupe.

SDA vjeruje da bi uvođenjem zatvorenih lista bila obezbijeđana i ravnomjerna teritorijalna zastupljenost u višečlanim izbornim jedinicama, kantonalnim, gradskim i opštinskim skupštinama, zadovoljavajuća kvalifikaciona struktura poslanika te sprečavanje izbornih prevara dopisivanjem preferencija od strane biračkih odbora.

"SDA će se o pitanjima zatvaranja lista i da li mandat treba pripadati pojedincu ili stranci opredijeliti za onu praksu koja prevladava u zemljama evropske parlamentarne demokratije", ističe se u saopštenju stranke i odbacuju izjave i komentare da SDA zatvorenim listama želi eliminisati neke od kandidata koji nisu po volji aktuelnom rukovodstvu.

Na listama će se naći samo najbolji kandidati koje SDA ima, tvrde iz stranke i ponovo ističu protivljenje povećanju izbornog praga, što je, kako je navedeno, prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Interresorna radna grupa za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da se izjasni o političkim prijedlozima za izmjenu zakona, među kojima su i uvođenje zatvorenih lista te povećanje izbornog praga sa tri na pet posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: